onsdag 26 augusti 2009

Ödmjukhet

Jesus säger: "Ty den som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd".

Ödmjukhet är ett av mina favoritord. Det är ett begrepp som jag gärna återkommer till i predikan, betraktelser och samtal. Jag tror nämligen att många i kyrkan fullständigt har missuppfattat vad ödmjukhet är för något. De flesta kristna som jag möter säger oftast om tystlåtna, undfallande, konflikträdda och blyga människor att de är ödmjuka. När jag var liten sa man att den som log, hade huvudet lite på sned och var artig var ödmjukheten själv.

"Inte skall väl jag?" "Det klarar jag aldrig". "Du är mycket bättre". Tre korta meningar som många menar visar på ödmjukhet.

Jag har en helt annan uppfattning.

Ödmjukhet är att se på sig själv med ärliga och sanna ögon. Att vara ödmjuk är att veta vad jag är bra på och vad jag är mindre bra på. Ödmjuk är att våga säga: "Det här kan jag, det är jag duktig på, men det där andra, det är jag inte så bra på..."

Dag Hammarsköld sa att ödmjukhet är att inte jämföra sig. Det tycker jag också är en viktig del av ödmjukheten. En ödmjuk människa har inget behov av att jämföra sig med någon annan än sig själv. En ödmjuk människa inser att han eller hon inte bli bättre för att någon annan är sämre, eller att de blir sämre för att någon annan är bra.

Jag önskar att alla människor skulle vara ödmjuka. Se dig själv med sanna och ärliga ögon. Våga visa och tala om vad du är bra på. Erkänn det du inte kan eller är så bra på. Och jämför dig aldrig med någon annan.

9 kommentarer:

 1. Många tror att ödmjukhet är detsamma som att man är som en dörrmatta. Jag tycker om din beskrivning. Jag vet en som vänder på ordet: att man är "mjuk inför ödet". Samma person har svårt för det här med GUD. Han säger "DUG".
  Att vi duger som vi är, med våra fel och brister men också med våra förtjänster.
  Wi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gått höra att jag har problem med att vara ödmjuk. Känner mig glad och nu ödmjuk över både din och Kyrkoherdens beskrivning på det ordet. Tack! MM

   Radera
 2. Instämmer!
  Nelson Mandela II

  SvaraRadera
 3. Ödmjukhet för mig betyder att stå för det jag är bra på men också kanske viktigare att vara ödmjuk för mina fel och brister och stå för det och inte skylla på andra utan lära av misstag och gå vidare. Varför säger vi ofta man kan istället för att säga jag kan,jag vill,jag törs
  La Contenssa

  SvaraRadera
 4. Kan det vara så att begreppet "man" gör att jag blir mindre ansvarig för det jag säger?

  Krister

  SvaraRadera
 5. Gillar din beskrivning om ödmjukhet. Diskuterade med min syster om det och har själv känt att det är något jag skulle vilja bli bättre på. Känner mig mindre ödmjuk många gånger. I ödmjukheten ingår för mig att lyssna på andra utan att vilja lägga i sina egna tankar och tyckanden emellan den andras ord. Alltså ödmjukhet i bemötandet, i samtal och i närvaro med någon annan. Att ödmjukt ta emot och acceptera den andres syn på sig själv, på livet eller på någon situation/omständighet och utgå därifrån, trots att man själv skulle ha precis motsats syn på ämnet. Ödmjukhet är också för mig att inte alltid säga vad man tänker och tycker i tid och otid - bara för att MINA åsikter är så viktiga o ska höras. Sen kan man stötta en annan person med raka och ärliga (fakta) synpunkter som förmedlas med kärlek och omtanke, men utan att tycka synd om personen ifråga. För mig är en ödmjuk person stark i sig själv (älskar sig själv) och kan luta sig tillbaka till sin egen styrka, tillit och kärlek så att denne inte behöver framhäva sig på något sätt utan kan stå orubblig i sin egen sanning och genom det vara både stöd och exempel för andra....även att ta ansvar över sina ord (vad man säger), sina handlingar o sina tankar, att hålla sig öppen för andra synsätt och förändra sin egen om den känns sannare....hur som helst, älskar ordet ÖDMJUK...
  ljus & kärlek till er alla.

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym och tack för din kommentar.

  Jag gillar din förklaring och din beskrivning av ödmjuk. Ödmjuk är också ett av mina favorituttryck.

  Det viktigaste för mig är att försöka återerövra ordet så att det inte får betydelsen att man är tystlåten, menlös och viljelös.

  Allt gott till dig också.

  Krister

  SvaraRadera
 7. Googlade på 'ödmjuk' då jag behövde göra lite research för jobbets skull och hamnade lite otippat på just din blogg. Det hjälpte mig på traven. Tack för det!

  Varma hälsningar
  Annika Hansson, Hagfors kommuns utvecklingsenhet

  SvaraRadera
 8. Hej Annika och tack för din kommentar.

  Roligt att jag kunde hjälpa dig på traven.

  Ödmjuk är ett av de googlade ord som oftast hittar hit. Det vanligaste är integritet.

  Ibland tycker jag att ödmjuk är ett ord/begrepp som är "kidnappat" med en konstig förklaring.

  Lycka till med jobbet som du håller på med.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera