lördag 15 augusti 2009

Melodikrysset vecka 33 - 2009

Jag var en av 26 830 som hade lämnat in rätt svar via internet, det vill säga om mitt svar verkligen kom fram. Självklart vann jag inte.

Dagens melodikryss var ovanligt svårt. Det är två frågor där jag inte är säkert på om jag har rätt svar. Jag kommer att lyssna på reprisen, googla och kolla med andra melodikryssare för att kontrollera att mina förslag är rätt. Som vanligt så återkommer jag när jag dubbelkollat.

Dagens melodikryss började med "Only love" som var ledmotivet till Mistrals dotter.

Sedan kom en "Hipp hipp" fråga. Vilken dag infaller fyra dagar efter den dag som nämns i sången? Skriv i plural! Vi hörde "Det var en lördagsaften". Fyra dagar efter lördagar så kommer onsdagar.

Patrik Isaksson sjöng duett med Sarah Dawn-Finder i den fina sången "Du som tog mitt hjärta".

Att Erna Tauro har skrivet musiken till Tove Janssons text i "Höstvisa", gick snabbt och enkelt att googla fram, eftersom jag kände igen melodin och kunde delar av texten.

MA Numminen sjöng ett stycke som Beethoven skrivet musiken till. Det tog en stund att inse varför jag kände igen melodin men inte kom ihåg ett enda ord av texten. När jag förstod att jag aldrig hört någon text till musiken, gick det snabbt att komma fram till att Beethoven passade in i krysset. Jag läste på Enn Kokks blogg att stycket heter ”Ode till glädjen”, och att den ingår i den nionde symfonin av Beethoven. Det finns också en text till den vilket jag inte trodde, originaltexten är skriven av Schiller. Numera är den känd som "Europhymnen".

Frågan till den gamla klassikern "Fly me to the moon" var både krånglig och svår att förstå. Att det handlade om det geografiska området, månen, var inte svårt. Men i vilket läge kan man se den? Nedan eller nedåt passar in och jag chansar på nedåt, men jag måste som sagt var, dubbelkolla detta förslaget. Jag har fått hjälp av en fd kollega som heter Jarl. Han påpekar att NEDAN är det korrekta svaret. Det påverkar svaret på den andra frågan som jag inte kunde.

Sarah Brightman och Andrea Bocceli sjöng "Time to say goodbye". En otroligt vacker sång med stark text som många önskar vid begravningsgudstjänster.

Hjalmar Cassermans har skrivet musiken till Harriet Löwenhjelms dikt "Beatrice Auror".

Den amerikanska sångerskan som sjöng "Blue skies", var Eva Cassidy.

Frågan som följde är jag helt borta på. Jag kände vagt igen melodin men texten "ramlar" inte ner i huvudet på mig. Det inledande ordet i text och titel på två bokstäver? Efter som jag chansat på att månen kan synas nedåt, då ska ordet börja på t. Av någon anledning försöker jag sjunga ta, ta, ta... Min chansning blir alltså ta. Eftersom rätt svar på frågan om månen ska vara nedan, så är självklart inte heller "ta" rätt. Jarl hjälpte mig med att rätt svar ska vara NU från sången "Nu skall vi opp, opp, opp på den gryende kärlekens topp". Som sagt, jag var helt borta på denna fråga. Tack Jarl.

Sonja Aldén sjöng "För att du finns" från 2007 års melodifestival. En mycket vacker sång.

Att det var Paul Anka som sjöng "Diana" det visst jag innan frågan ställdes. Den låten gick varm i jukeboxen på marketenteriet när jag gjorde lumpen.

Nu ska jag åka i väg och ha en vigsel. Jag återkommer under kvällen, när jag kollat upp min svar. Ha en skön lördag.

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag tror att det skall vara nedan, vilket ju månen kan stå i. Detta underlättar också att få in "nu" från "Nu skall vi opp, opp, opp på den gryende kärlekens topp".
  Med vänlig hälsning
  Jarl Jönsson f d kollega!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack Jarl.

  Det värmer när man får hjälp.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Och jag hoppas att du vinner. Någon dag måste det ju slå in. /Wi

  SvaraRadera