fredag 18 december 2009

Vad vill Gud med mitt liv?

Vad vill Gud med mitt liv? Det är en fråga som de flesta av oss ställt någon gång. Om inte annat så har vi frågat oss vad som är meningen med just våra liv.

Min motfråga blir, hur ska vi få reda på eller veta vad Gud vill med våra liv eller vad som är meningen med att just vi lever?

För att komma fram till vad Gud vill med vårt liv, då måste vi börja med att svara på vad vi själva vill. För hur ska jag veta vad Gud vill om jag inte vet vad jag själv önskar?

Det är i brottningen med min egen vilja som Guds vilja blir synlig och tydlig. Om jag konstant lämnar allt i Guds händer, då kan jag inte vara säker på vad som är Guds vilja och vad som är min egen.

Gud har givit oss en egen vilja och priset för det är att Gud måste ha avstått från en del av sin vilja och sin makt.

När jag utforskar vad som är Guds vilja med mitt liv, då måste jag börja med vad jag själv önskar. När jag gjort allt som ligger inom min egen fria vilja och allt som ligger inom ramen för min egen makt, då och först då, kan jag närma mig Guds vilja.

Vad händer då om min vilja inte sammanfaller med Guds vilja?

Har jag gjort allt jag kan, då har jag inget annat val än att anpassa mig.

Tyvärr finns det människor som överlämnar allt i Guds händer, utan att komma fram till något eget ställningstagande. Det innebär att jag själv är skuldfri och utan ansvar och dessutom kan skylla på Gud. För mig rimmar detta inte med min Gudsbild och min människosyn.

Min Gud förväntar sig att jag har en egen vilja och en åsikt. Min Gud vill att jag ska försöka allt jag kan och använda den makt som är mig given, innan jag ropar på honom. När jag gjort allt jag kan och förmår, då kan jag hitta Guds vilja.

De flesta av oss har väldigt lätt att se Guds vilja i backspegeln. Det viktiga är att vi accepterar Guds vilja även när det inte blev som jag själv ville.

Jag är övertygad om att Gud har en vilja med mitt liv, men jag kan aldrig komma fram till vad Guds plan för mig är, om jag inte vet vad jag själv vill med mitt liv. I bästa fall så sammanfaller de två, men det kan jag aldrig veta förrän i efterhand.

Jag säger inte, att det inte finns människor som drabbats av saker i livet som ligger utom deras egen kontroll och att det skulle vara Guds vilja. Vi vet alla att det finns människor som drabbas av livets mörka sidor utan att de kunnat påverka det. Vi vet att de gjort allt de förmått och ändå har det blivit fel. Detta är inte Guds vilja. I min värld är det djävulen eller det onda som verkar i sådana fall. Oftast verkar det onda genom andra människor och de kan mycket väl utge sig för att representera Gud.

I sådana fall kan man behöva hjälp och stöd av en medmänniska för att reda ut saker och ting. Tyvärr vänder en del människor livets motgångar mot sig själv och tror att det är Guds vilja med deras liv. Jag är övertygad om att så inte är fallet.

Min Gud vill varje människa väl, även om vi som de bristfälliga varelser vi är, inte alltid förstår det och upplever det.

Min Gud vill att alla människor ska känna glädje, tillfredsställelse och vara nöjda. Det innebär inte att vi måste vara glada och lyckliga i varje stund av livet, utan att vi, när vi ser tillbaka på våra liv, känner att vi har gjort vårt bästa och är tillfreds med resultatet.

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hej Regnnatt.

  Jag tror också att Gud är kärlekens Gud och att han eller hon styr vår kärlek.

  Jag tror inte heller att Gud styr våra liv i minsta detalj och absolut inte att Gud sitter i sin "himmel" och bestämmer vem som ska leva och vem som ska dö.

  Däremot tror jag att Gud har lagt sin plan inom oss, på ett eller annat sätt. Vi har fått olika gåvor eller talanger som Gud vill ska komma till sin rätt. Vi behöver lita till Gud och frigöra de talanger vi har inom oss. Oftast har vi mest glädje av de saker som vi själva ser som svagheter eller brister.

  Jag är helt övertygad om att det INTE finns en mening med allt som sker. Men lika övertygad jag är om vi kan skapa mening med det som skett, genom att vi låter Guds kärlek vägleda oss. Även i det onda och tråkiga kan vi skapa mening, men det gör inte att det fanns en mening med det från början eller att Gud vill det.

  Jag vet inte om jag blev mer begriplig, men så tänker jag, just nu.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Gud i mitt fall har ständigt låtit djävulen och döden gå på var sida om mig. Jag vet att Gud vill att jag ska vara felfri. I mitt liv har jag räddat liv efter liv men det hjälper inte vad för storverk jag ens gör mitt liv är som förgjort på förhand. Jag önskar mest att Gud kunde förlåta mig mina brister och låta prövningarna ta slut eller låta mig dö ty jämnfört med bristerna finns någon som ständigt varit beredd att offra sitt liv för andra och ändå inte blivit förlåten.
  -Skrev jag en bok om mitt liv skulle människor begå självmord av medlidande och en werther-effekt komma i stånd. mest av allt vill jag finna försoning.

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym och tack för att du skriver.

  Det gör mig ont att läsa hur du beskriver ditt liv.

  Det finns inga felfria människor. Då hade inte Gud behövts.

  Att finna försoning är en lång process som kräver mycket tid och engagemang. Om du vill försöka nå dit så föreslår jag att du tar kontakt med en präst. Du är välkommen att skriva till mig på min e-postadress.

  Krister

  SvaraRadera
 5. vad vill gud ha av oss människor?
  svara gärna till : lollosmulan@hotmail.com
  jag gör en uppsatts och behöver hjälp.
  (Religion)

  SvaraRadera
 6. Om man i sitt hjärta vet vad Gud vill, men förnuftet gör att man stänger sitt hjärta för det.....Men för Gud är allting möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

   Jag tror att allt är möjligt för Gud och att hjärtat på sikt vinner över förnuftet.

   Allt man behöver göra är att inte hindra Gud att öppna hjärtat.

   Mvh//Krister

   Radera