söndag 18 april 2010

Den gode herden

I dag på tredje söndagen i Påsktiden så är temat vid våra gudstjänster; "Den gode herden".

När Jesus berättar liknelser om herdar och får, så är det en bild som hans samtid kan förstå och ta till sig. I dag är det inte lika enkelt att förstå bilderna. Vi är inte vana vid herdar. En och annan av oss har träffat eller sett en fåraherde när vi varit utomlands. De jag träffat har alla varit unga pojkar som mer eller mindre levt tillsammans med flocken.

När vi är på semester så är det inget ovanligt att vi själva drivs omkring som en fåraskock, under ledning av en reseledare. Reseledaren ser till att alla kommer till rätt plats och på rätt tid. De hjälper oss med allt det vi behöver ha hjälp med för att klara av vår vistelse på orten.

De flesta ser inte så positivt på bilderna av herden och fåraskocken. Vem vill liknas vid ett får som viljelöst föses omkring? Det är ju inte heller så positivt när någon kallar oss för "fårskalle". Själv tycker jag inte om när någon kallar mig herden. Kyrkoherden, Krister eller chefen känns mycket bättre. Att kalla mig herden, är att alldeles för bokstavligt tolka liknelserna om herden och fåren. Vi måste komma ihåg att Jesus berättelser är bilder för att vi ska förstå ett innehåll.

Om Jesus skulle förklarat samma saker i dag, då skulle han kanske berättat liknelser om den gode reseledaren, piloten eller busschauffören?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar