söndag 11 april 2010

Favorittext

I dag på "Andra söndagen i Påsktiden" firar vi "Påskens vittnen". Den gammaltestamentliga läsningen är hämtad från Jeremias bok och det är en av mina favorittexter i bibeln.

"Detta ord kom till Jeremia från Herren: Gå ner till krukmakarens hus. Där skall jag låta dig höra mina ord. Då gick jag ner till krukmakarens hus och fann honom i arbete vid drejskivan. Ibland misslyckades lerkärlet som krukmakaren formade med sina händer, och då gjorde han om det till ett nytt kärl, så som han ville ha det. Herrens ord kom till mig: Skulle jag inte kunna göra med er, Israels folk, så som denne krukmakare gör, säger Herren. Som leran i krukmakarens händer, så är ni i mina händer, Israels folk".

Första gången jag riktigt tog denna text till mig, var när jag gick i tankar på om jag skulle försöka bli präst. Jag hade pratat med min barndoms präst om mina tankar och han uppmuntrade mig att försöka. Han gjorde mina funderingar verkliga och realistiska, ändå tvivlade jag på att Gud skulle kunna använda mig som präst i Svenska kyrkan.

Då jag en söndag, i Gustav Vasa kyrka, hörde Jeremias text, då var det första gången jag på allvar tog till mig att även jag var formbar och att även jag kunde omformas. Om jag själv ville det och om jag bad till Gud om hjälp med det. Några dagar senare lämnade jag in min intresseanmälan att bli präst, till Stockholms stift. Något jag aldrig ångrat under de 18 år som förflutit sedan jag tog till mig Guds ord såsom Jeremia berättar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar