Jag kan konstatera att mycket arbete återstår innan alla språkliga minoriteter har samma rättigheter som majoriteten. Kyrkorådet i Järfälla församling har givet tydliga anvisningar att vår församling ska vara en flerspråkig kyrka och att vi ska ligga i framkant då det gäller verksamhet på sverigefinska, teckenspråk och samiska.
Till vår teckenspråkiga och samiska verksamhet kommer människor från hela Stockholm. Vi får årligen så kallat strukturbidrag från Stockholms stift för att bedriva dessa verksamheter.
För att vi ska leva upp till biskopens valspråk; "Gör ingen skillnad på människor", så krävs det att vi alla hjälps åt. Vi behöver kunskap och vilja. Samtidigt så är jag övertygad om att vi kommer att lyckas om vi alla bidrar till att få människor, oavsett modersmål, att känna sig välkomna i församlingen.
Utöver att ha egna gudstjänster på olika språk, vilket få församlingar har resurser för, är det även ett bra sätt att låna ut lokalerna till församlingar med andra språk för deras gudstjänster, det blir också ett sätt att skapa kontakt, bara genom att råkas i lokalen t ex! I vår kyrka firar den ungerska församlingen gudstjänster.
SvaraRaderaHej Thorsten och tack för din kommentar.
SvaraRaderaVi har också regelbundna gäster som lånar, framför allt, Maria kyrka i Jakobsberg. Där brukar Fridsföreningen, Makedonska församlingen och Koptiska kyrkan fira sina gudstjänster.
Håller med dig om att skapar både kontakter och gudstjänster på flera språk.
Trevlig helg.
Krister