torsdag 3 februari 2011

Försvunnet och återfunnet

I kväll, efter middagen, läste jag som vanligt Kyrkans tidning på webben. Döm om min förvåning då jag såg ett foto på det sockentyg (kalk, oblatask, vinflaska och stola, i en låda), som stals i Maria kyrka under hösten. Läs artikeln på: www.kyrkanstidning.se/nyheter/smakfull_kalk_soker_agare_0_16202.news.aspx

Jag kontaktade förvaltningschefen och prästerna i Maria kyrka, som också kände igen sockentyget som försvann i samband med ett inbrott förra året. En av prästerna hade redan kontaktat den second-hand butik som sökte "ägaren till en smakfull kalk", via KT.

På lördag kommer prästen att uppsöka butiken för att försöka identifiera sockentyget med hjälp av ett foto från vår inventariebok. Är det verkligen församlingens, så får vi avvakta instruktioner från polisen och vårt försäkringsbolag om hur vi ska gå till väga för att få tillbaka det.

Själv är jag övertygad om att bilden föreställer det försvunna sockentyget från Maria kyrka. Jag har firat ett otal mässor på äldreboende i församlingen med hjälp av det. Jag skickade ett mejl till journalisten som skrev artikeln och hoppas att hon snart kan skriva en notis om att ägaren är återfunnen.

Men förmodligen kommer denna historia inte att bli lika känd som när Lasse-Maja stal kyrksilvret i en av församlingens andra kyrkor, Järfälla kyrka, den 8 februari för 199 år sedan.

4 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte3 februari 2011 20:41

  En nåd att stilla be om att samma sak händer med min cykel som stals förra fredagen på jobbets cykelparkering...

  SvaraRadera
 2. Hej Thorsten.

  Jag beklagar din förlust, men hoppas att även din cykel ska återbördas. Tänk dock på att inte ta den om du ser den någonstans. Du kan bli anmäld för stöld eller egenmäktigt förfarande.

  Allt gott.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Thorsten Schütte4 februari 2011 19:22

  Om jag ser cykeln - då blir jag faktiskt lagbrytare. Bokstaven dödar!

  SvaraRadera
 4. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

  Det är väl inte så att du blir lagbrytare genom att se din cykel? Däremot riskerar du att bli det om du tar tillbaka den. Det handlar om något så fint som dispositionsrätt. Den som du tar din cykel i från, kan enligt lagen ha äganderätt till din cykel om de köpt den i god tro.

  Jag har blivit bestulen på ett antal cyklar i Stockholm. Inte någon gång har jag fått tillbaka dem. Däremot har jag fått köpa en ny med hjälp av försäkringsbolaget. Tyvärr är självrisken väldigt hög och de flesta försäkringsbolag har ett maxbelopp som inte täcker kostnaden om man har en exklusiv cykel. Börjar mer och mer förstå de som förvarar sin cykel i lägenheten eller på balkongen.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera