söndag 20 februari 2011

Syftet bakom

Jag fick i går ett par mindre trevliga kommentarer och ett mindre trevligt mejl, på grund av att jag lägger ut mitt förslag till lösning på melodikrysset, här på bloggen. Jag vet inte om det är samma person som står bakom kommentarerna och mejlet. En av kommentarerna har jag valt att inte publicera, då jag upplevde att den var ett angrepp på mig som person och på mig som präst. Av samma anledning svarar jag inte på mejlet.

Om jag tolkar kommentarerna och mejlet positivt så ifrågasätter den/de som skrivet dem, syftet med att jag lägger ut mina förslag i realtid. Tror jag att jag är Gud? Fuskar jag? Är det för att förverkliga mig själv? Är det för att glänsa och visa att jag är duktig? Skribenten/skribenterna tycker att det är urdåligt och löjligt. Kopplingarna till mitt yrke, lämnar jag därhän, då jag inte tycker att de är relevanta och konstruktiva, utan jag uppfattar att de är skrivna för att såra och göra illa.

Jag löser melodikrysset för att jag tycker att det är roligt och avkopplande. Att lägga ut svaren på nätet i realtid har tre syften:
1. För att hjälpa och få hjälp av andra melodikryssare. Alla har inte förmånen att kunna lösa melodikrysset med någon som befinner sig på samma fysiska plats. Det framgår av kommentarerna att andra har samma behov.
2. För att "lära känna" och "umgås" med andra som är intresserade av musik.
3. För att "tävla" mot mig själv och lära mig mer om musik. Jag bryr mig inte om, i fall min egen vinstchans minskar.

Jag tror alltså inte att jag är Gud och jag upplever inte att jag fuskar. Att lägga ut svaren i realtid är inte ett sätt för mig själv att bli förverkligad, framstå som duktig eller för att glänsa. (Varje vecka behöver jag hjälp på flera frågor.) Om någon tycker att det är löjligt och urdåligt, då får det stå för dem. Kanske skulle det skulle uppfattas annorlunda om jag hade ett annat yrke än präst?

I går hade jag 6 823 besök på min blogg, så det torde vara många som uppskattar att, när de själv vill, dubbelkolla sina egna förslag mot mina, eller söka hjälp i de fall de kört fast. Är det fusk? Knappast, det går att få fram samma förslag via lexikon och andra forum på nätet. Dessutom vet jag ju inte med 100 % säkerhet, att mina svar är de rätta. Är det att vara en "falsk profet"? Jag skulle kunna vara en "falsk melodikryss profet", om jag utgett mig för att ha de rätta svaren. Men den som läser min blogg ser att det är ett förslag.

10 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte20 februari 2011 13:29

  Låt Dig inte frustreras av nättrollen. Fortsätt som hittills!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att Du finns och delar med Dig av Dina kunskaper. När minnet sviker så finns Du där! Det är bara ELAKA människor som skriver så där. Du är således ett stöd här i livet och det är inte dåligt, eller hur. En trevlig helg önskar vi Dig o Din familj. Nu ska jag ta ett dopp i Vättern - solen skiner och allt är ljust och glatt. Hälsningar från Vadstena och Solweig

   Radera
  2. Hej Solweig och tusen tack för dina varma och vänliga ord.

   Jag önskar dig detsamma och hoppas att doppet i Vättern var skönt.

   MVH//Krister

   Radera
 2. Tack för din uppmuntrande kommentar Thorsten.

  Jag har för avsikt att fortsätta som vanligt.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Hamnade på din blogg som resultat av ett goolande efter svar på melodikrysset för ett tag sedan.
  Tycker att du gör ett fint inlägg av ditt resultat. Det är inte bara "pang bom" ditt svar utan även lite tankar om film eller artist eller om du hade lite svårt för att lista ut svaret.
  Nu har det blivit att jag nästan varje lördag går in på din blogg för att kolla om vi har samma svar, att kolla av sitt egna kunnande.

  Ha en trevlig dag så "ses" vi på lördag igen.

  SvaraRadera
 4. Hej Elaine och tack för din kommentar och din feedback.

  Kul att du gillar mitt sätt att skriva om melodikrysset.

  Vi "ses" på lördag.

  Ha en trevlig vecka.

  Krister

  SvaraRadera
 5. Fjantigt att hoppa på dig för en sådan sak. Jag har iallafall uppskattat din hjälp flera gånger även om jag inte kommenterat förrän idag. Om man anser att det är "fusk" att du lägger ut svaren i realtid, varför är man då ute på nätet och letar svaren?
  Och att dessutom ge sig på dig som person är bara barnsligt. Men tyvärr finns det alltför många människor som mår bättre av att få hacka på andra. Gåsa av dig det! Tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
 6. Hej Julia. Tack för feedback och uppmuntran.

  Jag kan inte heller riktigt förstå hur man tänker när man klagar på att det skulle vara fusk att ha en dialog med människor över hela världen. Är det också fusk att lösa melodikrysset tillsammans med familjen?

  Jag gåsar av mig det.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 7. Tack!
  Jag läser Din blogg med stort utbyte
  Fortsätt med krysslösningen Sedan jag löst krysset så jämför jag med Din lösning Tack än en gång God fortsättning

  Varma hälsningar Birgit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och dina vänliga ord, Birgit.

   Varma hälsningar från Krister

   Radera