lördag 5 februari 2011

Melodikrysset vecka 5 - 2011

Dagens kryss försöker jag lösa hemma i Rågsved. Som vanligt sitter jag vid matsalsbordet med en kopp kaffe bredvid datorn. Ute är det grått och trist, temperaturen ligger kring nollan.

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här:

V 11: Det var en instrumental version av; "Stockholm i mitt hjärta". Sången som alltid inleder; "Allsång på Skansen". Om jag minns rätt så är det Lasse Berghagen som gjort musik och text till den.

L 12: Den sjungande skådespelerskan heter My Holmsten. Här sjöng hon; "Var blev ni av, ljuva drömmar", skriven av Hasse och Tage.

L 8: "Brevet från Lillan", av Evert Taube spelades instrumentalt. När Lillan sammanställt brevet, är nästa moment att skicka det till pappa.

V 9: Dagens tävlarband var Larz-Kristerz. De vann dansbandskampen för något år sedan. Jag såg dem i; "Fångarna på fortet", för någon vecka sedan. Här sjöng de; "Kalenderflickan".

L 1: "Finlandia", har komponerats av Jean Sibelius.

V 6 och V 7: Det var en av min barndomsfavoriter som sjöngs på finska. På svenska hette den; "Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini". Min syster hade en baddräkt med en prick i ryggen vilket gjorde att hon fick en "rolig" solbränna. Tjejen i sången var på väg att bada i sjön.

L 5: Jag tror att rätt svar ska vara fötter. Det finns en sång med Paul Whiteman som heter; "Happy feet", och jag tror att det var det som spelades.

L 2: Dagens melodifestivalfråga. Det var Jessica Andersson som sjöng; "I did it for love". En otroligt fin ballad som tyvärr inte vann förra året.

V 1: Jag har inte sett tv-serien men melodin kände jag igen direkt. Vi fick höra en instrumental version av; "Sparvöga". Det var Marie Fredriksson som sjöng in den i original.

L 3: Ytterligare en melodifestivalfråga. Denna gång var det fråga om ett årtal. "Ge mig en kaka till kaffet", framfördes av; "Östen med resten". De deltog med denna 2006. Med romerska siffror (bokstäver) blir det alltså VI.

L 4: Det enda svar jag kan komma på är gås. Kan den ha handlat om Mårten Gås? "Hootenanny Singers" sjöng in en sång med text av Stikkan Andersson som hette; "Mårten Gås". Tydligen var det busschauffören som fick sjunga huvudstämman.

L 10: Visst var det "Ingo" Johansson som sjöng; "It´s a sin to tell a lie"? Jag måste säga att han sjöng nästan lika bra som han boxades.

V 8: I barnvisan; "Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min", då får man inte se sur ut.

Nu ska jag ringa några samtal innan jag ska åka till Järfälla kyrka för att ha två vigselgudstjänster.

18 kommentarer:

 1. V9: LARS-KRISTERS

  SvaraRadera
 2. V6: BADA V7: SJÖN

  SvaraRadera
 3. L2: Jessica ANDERSSON

  SvaraRadera
 4. L5 måste väl vara fötter

  SvaraRadera
 5. Jessica Andersson I did it for love

  SvaraRadera
 6. L3:II (melodifestivalen 2002)

  SvaraRadera
 7. L3: 2006 (fel av mig det var 2006 ej 2002, som jag skrev. 2002 var det släpp lite solsken in)

  SvaraRadera
 8. L10: INGO (Ingemar Johansson)

  SvaraRadera
 9. Trevlig att lösa krysset med dig! Ha en riktigt bra dag! Mvh Anette

  SvaraRadera
 10. Halloj där! Det var ju lätt i dag, förutom gås? Kan det vara gös? Gås eller gös? Den där måste vi klura på innan vi vågar skicka in. Något med ett djurefternamn????
  Förvirrigen är stor på Väddö.

  /Anna & Rikard

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym, iligander, Anette, Anna och Rickard och tack för era kommentarer.

  Tyvärr hinner jag inte att lägga ut och svara på kommentarer under tiden som jag löser melodikrysset, så därför får jag lägga ut dem och svara efter programmet.

  Den enda fråga som jag är osäker på är gås. Det måste väl rimligtvis vara rätt svar, men jag vet inte varför. Ska försöka hinna klura ut det under eftermiddagen.

  Stort tack för i dag.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 12. LarZ KristerZ så stavar de på sin hemsida.

  SvaraRadera
 13. Jodå, det var turnébussens förare, Hans "Berka" Bergkvist, som sjöng in låten "Mårten Gås" 1968 på en singel med Hootenanny Singers. Texten skriven av Stickan Andersson

  SvaraRadera
 14. Hej Anonym och tack för dina kommentarer.

  Jag har rättat till min stavning både på bloggen och på min lösning.

  Kul att vi är två som hittat "rätt" låt.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera