söndag 13 mars 2011

Kyrkoskatt i iPhone - Lurendrejeri del 2

I går hittade jag en applikation till min iPhone på iTunes. Jag tyckte att den såg spännande ut eftersom det var en bild på en präst på "appen". När jag laddat ner den såg jag att den hade ett konstigt namn; "Kyrkoskatt". Vi har ju inte betalt kyrkoskatt sedan år 1999, numera betalar vi en kyrkoavgift.

Via "appen" kan du räkna ut hur mycket du betalar i kyrkoavgift fram till din pension. Självklart framgår det inte att förutsättningen är att du har samma inkomst som du anger och att du bor kvar på samma ställe.

Kyrkoavgiften är olika mellan Svenska kyrkans olika församlingar och samfälligheter och är beroende av din inkomst. Kyrkoavgiften fastställs av Kyrkofullmäktige varje höst, inför det kommande året. Utöver kyrkoavgiften till församlingen så betalar man en stiftsavgift, som fastställs av Stiftsfullmäktige.

Alla betalar en begravningsavgift, oavsett om man tillhör kyrkan eller inte. Begravningsavgiften bestäms av den som är huvudman för begravningsverksamheten. I Stockholm och Tranås är det kommunen, men i övriga delar av landet, är det Svenska kyrkan.

Enligt "appen" skulle jag tjäna 5072 kronor om året genom att begära utträde, men enligt min självdeklaration betalar jag 3650 kr i kyrkoavgift. Hur kan det vara en så stor skillnad? Förmodligen har konstruktörerna gjort något fel då de programmerade in kyrkoavgiften för Stockholm. För de har väl inte medvetet gjort så att summan ska bli högre?

Det går också att ringa in och få gratis rådgivning, eftersom förmedlingen vill att deras kunder ska känna sig trygga med sitt utträde ur kyrkan. Det låter som en hedervärd och ideologisk förmedling. Dessutom kan man för bara 200 kronor via "appen" få hjälp att begära utträde ur Svenska kyrkan.

Som jag skrivet i tidigare blogginlägg, så är detta allt utom ideologi, det är en affärsidé. Några personer har räknat ut om de får 200 kr av några av de, ca 60 000 som aktivt begär utträde ur Svenska kyrkan varje år, då kommer de att tjäna mycket pengar, utan att behöva anstränga sig. Det räcker med 5000 "kunder" för att tjäna 1 miljon. Vem har möjlighet att tjäna så mycket pengar genom att "locka" ca 8 % av en marknad?

Jag förstår inte hur man har mage att sälja en administrativ tjänst som man inte har tillgång till? Det är kostnadsfritt att begära utträde ur Svenska kyrkan. Allt man behöver göra är att kontakta den närmaste församlingsexpeditionen eller kyrkoherden, så hjälper de till. Varför ska man betala någon 200 kr för att de ska tillhandahålla lappar som är gratis? Och som du dessutom själv måste skriva under och lämna in till kyrkoherden för att det ska gälla?

2 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte13 mars 2011 13:32

  Svara med en motapp: Hur mycket bättre verkningsgrad pengar Du vill ge till Din kyrka får när Du ger dem som kyrkoskatt/frivillig kyrkoavgift från bruttolönen i stället för i kollekten. Upp till det dubbla, dagens klipp! Det gäller att vara offensiv!

  SvaraRadera
 2. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

  Faktum är att vi håller på att utveckla en app till församlingen. Inte i syfte att hjälpa människor till att mot betalning gå in i, eller ut ur kyrkan. Vi vill försöka visa människor att vi finns och att vi bryr oss om dem.

  Vi måste också bli bättre på att informera människor vad deras kyrkoavgift används till. Kollekterna i Svenska kyrkan är en bråkdel av kyrkoavgiften och vi använder inte dem till verksamhet, utan till diakonala och sociala behov.

  Av de 62 miljoner som får in i kyrkoavgift varje år i Järfälla, så går ca 12 miljoner till utjämningssystemet, för att bekosta kyrkor i glesbygden. Ungefär 12 miljoner använder vi till begravningsverksamheten, 30 miljoner i löner och ca 8 miljoner till fastigheter, investeringar och verksamheter.

  Vi försöker att hitta nya intäkter, utöver kyrkoavgiften. Det vore kanske en idé att ta betalt för att sköta någon annans administration?

  Trevlig helg.

  Kristre

  SvaraRadera