söndag 3 juni 2012

Kort uppehåll på grund av planeringsresa

Nu gör jag några dagars uppehåll i mitt bloggande på grund av en planeringsresa med församlingens ledningsgrupp. Vi kommer under några intensiva dygn bland annat att gå igenom följande:
 • Uppföljning, återkoppling och justering av utvecklingsplanen
 • Verksamhetsindelning och budget 2013
 • Samordning av församlingens verksamheter
 • Utveckling av verksamheter och arbetssätt
 • Handlingsplan med anledning av enkätundersökning kring våra interna möten
 • Arbetet kring den nya handboken och vårt arbete som försöks- och remiss-församling
Jag ser fram emot engagerade, kreativa och givande samtal.

2 kommentarer:

 1. Hej Krister!

  En liten fråga i bästa välmening:

  -Hur förbereder du marken för dessa engagerade, kreativa och givande samtal?

  Jag har varit med om i sammanhang där chefer påstår sig vilja ha detta samtalsklimat men som inte öppnat upp för dessa samtal alternativt gjort det tydligt att detta inte är önskvärt mer än i teorin. Jag tänker att din uppgift som chef bland annat är att vara en möjliggörare för dessa samtal och att det kräver någon form av plattform. Hur skapar du den plattformen dvs den trygga grunden där engagerade och kreativa samtal kan råda? Går den att skapa på plats eller är det något som måste förberedas innan i organisationen?

  Allt gott till er på er planeringsresa!

  Mvh//Eva

  SvaraRadera
 2. Hej Eva!

  Egentligen är det väl inte jag som ska svara på frågan om vi har ett bra samtalsklimat i ledningsgruppen, utan det är mina mellanchefer.

  Jag tog upp din fråga i går och fick faktiskt svaret att de ansåg att vi kunde prata om allt och att det var högt i tak.

  Jag tror att alla samtal som ska vara kreativa, nytänkande och engagerade kräver tillit. Tillit är inget som kan prata fram eller beordra. Tillit kommer av sig själv efter tid, kommunikation och egna erfarenheter.

  Människor som bär en grundtrygghet i vem de är och vilken uppgift och vilket mandat de har, hittar snabbare tillit, om de möts av handlingar som ger erfarenheter. Att säga en sak och göra en annan skapar misstro, vilket låser samtalet.

  Vi har arbetat länge i ledningsgruppen för att skapa den grundtillit som behövs för att få till stånd kreativa samtal och samtal där det är högt i tak.

  Jag tror att tilliten kommer från att jag vågar erkänna när jag gjort fel och accepterar att andra gjort fel. Att jag säger vad jag tycker fungerar mindre bra och lyssnar på det som mina mellanchefer tycker är mindre bra. Att jag sätter ord på det som behöver utvecklas och att jag återkopplar vad jag gjort, vad jag glömt och vad jag inte hunnit med.

  Att beskriva verkligheten precis sådan som den är, med alla fel och brister, alla goda saker och förtjänster, tror jag bidrar till att samtalen blir kreativa. Likadant att jag kan säga att jag inte vet och har svaret, men att jag behöver hjälp med att hitta det.

  Din kommentar påverkade vårt möte till det positiva. Jag la in en punkt som jag kallade: "Är det något som inte sägs".

  I övrigt hann vi med allt det vi skulle och jag ska nu sammanfatta de beslut, riktlinjer och handlingsplaner som vi kom fram till.

  Mvh/Krister

  SvaraRadera