tisdag 19 juni 2012

Andlig ledare

När jag mottogs som kyrkoherde i Järfälla församling år 2010, av biskop Eva Brunne, sa hon att jag skulle vara församlingens andlige ledare. De sa även biskop Caroline Krook, när hon installerade mig som kyrkoherde i Jakobsbergs församling år 2000.

Vad är då en andlig ledare?

De flesta av oss tänker på en karismatisk person, som i kraft av sin personlighet, sin utstrålning och sin karaktär, får andra människor med sig. Andra kanske tänker på en ledare som lyckas starta en väckelse, där många nya människor kommer till tro.

Personligen ser jag mitt andliga ledarskap, som något som blivit mig förlänad, det vill säga tilldelat. Precis som i allt annat ledarskap, kan man inte vara annat än sig själv. Det går inte att kopiera eller härma någon annan.

Som andlig ledare är det mitt ansvar att skapa en organisation, en struktur och en kultur där den helige Ande kan verka. Självklart är karaktär en viktig ingrediens i ett andligt ledarskap, men kompetens är minst lika viktigt. Biskop Krook, sa till mig; "Nu ansvar du inte bara för ditt eget eviga liv, utan församlingens".

För mig innebär det, att jag kan inte säga en sak och göra en annan. Jag kan inte predika en sak i söndagens högmässa, för att på måndagen göra något helt annat. Det är också viktigt att använda den kompetens som ligger till grund för min anställning. Jag ska använda mina organisationskunskaper och min förmåga att skapa enkla och tydliga rutiner och strukturer. Jag ska också tillsammans med mina medarbetare skapa en bra kultur, där individer kan och vågar växa.

För att lyckas med det, då måste jag vara mig själv och använda min personlighet och min karaktär. Är jag äkta, sann och trovärdig, då är jag säker på att jag får de flesta av mina medarbetare med mig. Jag måste också veta vad jag är bra på och vad jag behöver hjälp med. Det är inte fult att be om hjälp, utan det är en styrka.

Andligt ledarskap handlar också att omge sig med medhjälpare som är bra på det som ledaren inte är så bra på. Men det handlar lika mycket om att få de medhjälparna som finns att prestera optimalt utifrån deras personliga förutsättningar och förmåga.

För mig innebär uppdraget att vara andlig ledare att jag varje dag och i varje stund, ska vara öppen för vad Svenska kyrkans, tro, lära och bekännelse innebär. Det påverkar budgetfrågor, organisationsfrågor, personalärende och policydokument. I varje andetag måste jag väga in den kristna tron i mitt förhållningssätt, mitt beteende, mina attityder, mina värderingar och mina beslut.

Det innebär absolut inte att man måste vara mjäkig eller luddig. Tvärtom är det viktigt att man är tydlig och har en hög personlig integritet. Som andlig ledare kan man inte ställa upp på vad som helst, utan tvärtom, så måste man vara beredd på att säga nej till det som kränker kristna värderingar. Man måste också vara beredd på att ta ansvar för sina beslut och man måste vara beredd på att ta konsekvenserna av sin absoluta övertygelse.

Som andlig ledare ska man vara empatisk, vilket för mig innebär, att man ibland måste vara ganska hård i sakfrågor, men att man alltid har andra människors väl för sitt sinne. Att vara älskvärd är oftast att säga det människor behöver höra, i stället för att säga det dem vill höra. Den som strävar alltför mycket efter att bli omtyckt och uppskattad, lyckas sällan att påverka andra på djupet. Att acceptera allt och ställa upp på allt, är inte vare sig kristet eller älskvärt.

För mig är en andlig ledare den som med stor integritet, har ett klart huvud, kraftfulla händer och ett stort hjärta.

2 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte20 juni 2012 kl. 13:43

    Den här krönikan sammanfaller med att vi i går vid församlingsmötet beslutade att kalla den person som ny församlingsföreståndare/pastor = andlig ledare som församlngsstyrelsen hade vaskat fram efter att den nuvarande gått i pension. Som alltid, en utmaning.
    I morgon börjar semester där vi (efter tvättstugan) drar till stugan, med sporadiska hem- och datorbesök.
    Ha en skön midsommar och en bra fortsättning på sommaren!

    SvaraRadera
  2. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

    Jag önskar dig en skön sommar i stugan och en riktigt trevlig midsommar.

    Förstår att det är ett grannlaga arbete att välja (avskilja) någon till församlingsledare. Det brukar vara en ganska lång process.

    Med vänliga hälsningar.

    Krister

    SvaraRadera