tisdag 27 oktober 2009

De skriftlärda

Jesus säger:
"Se upp med de skriftlärda, som vill gå omkring i långa mantlar och bli hälsade på torget och sitta främst i synagogan och ha hedersplatsen på gästabuden. De äter änkorna ur husen och ber långa böner för syns skull."

Jesus vänder sig mot de som gjort religiösa handlingar, till ett utanpåverk, utan något känslomässigt innehåll. Vad jag förstår kan aldrig religiös förmåga, prestation och kompetens, ersätta en innerlig vilja, längtan och önskan.

Jesus tolkar sin samtids religion, utifrån den enskilda människans hjärta, och inte utifrån hur väl man kan uppfylla de religiösa lagarna. Det viktigaste är inte vad du kan, utan vad du vill.

När ska vi följa hans exempel?

När ska vi sluta dela in människor, i de "rätt troende" och de "inte riktigt kristna"?

När ska vi förstå, att den som kan stapla flest religiösa ord ovanpå varandra, inte är mer kristen, än andra?

4 kommentarer:

 1. Hej Krister!

  Jag fick en så underlig ingivelse när jag har läst dina senaste inlägg om tro om,om de homosexuellas vara eller inte vara i kyrkan och om kyrkans fortsatta framtid.

  Tro och hopp är mycket starka krafter hos människan.Många söker stöd och tröst i kyrkan när livet är svårt.
  Vi får inte glömma alla dessa människor som är ensamma och som söker sig till kyrkan för att få känna lite gemenskap.
  Det finns ju Jourhavande Präst att ringa till när ensamheten är outhärdlig liksom andra organisationer.
  Alla som är homosexuella eller de som inte är rätt troende ska dessa bli utestängda av kyrkan bara för att några tycker att dessa inte är lämpade där?
  Är det inte så att alla är välkomna till kyrkan?
  Ska den ensamme bli ännu mera ensam och känna sig ännu mer i utanförskap bara för att några inom kyrkan inte kan vara mera öppna i sinnet?
  Samhällsklimatet håller ju på att bli allt kallare och hårdare där många slås ut och avståndet från människa till människa blir allt längre trots att vi har möjligheter att färdas med olika färdmedel.
  Ska inte kyrkan kunna vara mer öppen även för dessa människor? Ta emot dem med värme och ett välkomnande oavsett vilken läggning eller tro man har?

  Om man inte kan eller vill det så får nog Svenska kyrkan vara beredd på att ännu flera kommer att gå ur den.
  Känner man sig inte välkommen så varför ska man då vara med?
  Det är redan många idag som gått ur kyrkan.
  Är det någon som frågat varför?
  Den kan väl inte enbart bero på pengar som vi betalar till kyrkan?


  Med vänlig hälsning
  C.C

  P.S Krister. Jag har även kontaktat dig via din mejladress. D.S

  SvaraRadera
 2. Hej igen CC och tack för din kommentar.

  Jag har inte så mycket att skriva i mitt svar till dig, eftersom jag delar din uppfattning till 100 %.

  Det jag skulle önska var att vår församling var mer av en social gemenskap, men det är svårt i så stora församlingar. Vi har en del arbetslösa, sjukskrivna och äldre som hittat en social gemenskap hos oss.

  För mig är det viktigt att alla ska vara välkomna till kyrkan, oavsett ålder, kön, religion, sexuell läggning, etnicitet och fysiska eller psykiska handikapp.

  Vi har gjort en undersökning kring de som gått ur vår församling och vi kan dela in dem i fyra grupper.

  1. De som går ur på grund av att de tycker att det är för dyrt i förhållande till vilken nytta de anser att de har av kyrkan. Detta är den största gruppen av utträden och det är företrädesvis höginkomstagare.

  2. De som går ur kyrkan för att de faktiskt inte har råd. Denna grupp är liten men väldigt utsatt. Det är företrädesvis äldre änkor som lever på marginalen. Jag har arbetat för att dessa ska kunna bli hedersmedlemmar och slippa betala kyrkoavgift.

  3. De som anser att kyrkan inte står att känna igen. De går ur när någon biskop uttalar sig i kontroversiella frågor eller då Kyrkomötet fattar kontroversiella beslut, typ samkönade äktenskap. Man kan säga att denna grupp begär utträde på grund av religiösa och trosmässiga skäl. Detta är en förhållandevis liten grupp som mestadels består av äldre män.

  4. De som anser att kyrkan är gammalmodig och inte följer med i tiden. De anser att kyrkan förändras för långsamt i förhållande till övriga samhället. Denna grupp går ut ur kyrkan på grund av ideologiska skäl. Gruppen består i huvudsak av yngre personer och de flesta är kvinnor.

  Jag hoppas att jag kunnat svara på de frågor du ställde. Om inte så är du varmt välkommen att återkomma.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 3. Apropå det du skrev.. I en av barnens skola skulle de under en veckas tid ha en "hemlig kompis". De skulle alltså vara extra snälla mot just en person men inte avslöja vem det var.
  Det blev en väldigt speciell stämning i klassen och när veckan var slut så fortsatte många att göra små välgärningar, säga positiva saker till varandra osv.
  Min poäng här är att det känns väldigt bra att göra något gott mot någon annan UTAN att sedan gå runt och skylta med det.
  Vara lite "smygsnäll" liksom..
  Hälsn, Wi

  SvaraRadera
 4. Hej Wi.

  Du sätter fingret på det jag vill ha sagt.

  Om jag nu är troende och kristen varför måste jag gå omkring att säga det hela tiden?

  En handling säger mer än 1 000 ord.

  Sedan blir jag så arg på de som tror att de blir mer och bättre kristna för att de gör andra sämre.

  Ha en bra dag.

  Krister

  SvaraRadera