fredag 1 januari 2010

Järfälla församling

Som jag tidigare berättat, har Svenska kyrkan i Järfälla i dag, bildat en enda församling med namnet Järfälla församling.

Syftet med sammanläggningen är att vi ska vara beredda att möta framtiden, som kan innebära svårare ekonomiska tider. De riktlinjer som de förtroendevalda givit mig, som kyrkoherde, innebär att det ska bli ökad service och tillgänglighet för alla församlingsbor i Järfälla.

För att Svenska kyrkan i Järfälla ska vara levande och livskraftig har jag också fått tydliga anvisningar om att vår budget måste vara i balans och att våra fyra kyrkor ska bibehålla den lokala identiteten. Det innebär att Järfälla kyrka, Maria kyrka, St Lukas kyrka och Viksjö kyrka även i fortsättningen kommer att vara öppna och fulla av gudstjänster och andra verksamheter. Ingen anställd har blivit uppsagd, utan alla har kvar sina arbeten.

Efter 18 år som en samfällighet kommer vi att återgå till att bli, en församling. Organisationen kommer inte att vara identisk med den som fanns tidigare, även om vi bär samma namn. Svenska kyrkan har förändrats mycket under de år som Järfälla kyrkliga samfällighet existerat. Vi har en ny lag om Svenska kyrkan, vi har en ny Kyrkoordning och inte minst så har vi en förändrad relation till staten.

Jag är fullständigt övertygad om att de flesta människor som tillhör Svenska kyrkan inte bryr sig om hur vi är organiserade. De vill tillhöra Svenska kyrkan och de vill att det ska vara meningsfulla gudstjänster och bra och vettig verksamhet i den kyrka där de känner sig hemma. De vill också ha hög och professionell service när de önskar dop, vigsel eller begravning av Svenska kyrkan.

Det ska jag och mina medarbetare se till att ni får även i framtiden.

Välkomna till Svenska kyrkan i Järfälla.

5 kommentarer:

 1. jag ycker om att läsa din blogg.har bott i järfälla i 40 år men flyttat ill min födelseort för 6 år sedan
  hälsngar maud

  SvaraRadera
 2. Hej Maud!

  Tusen tack för din kommentar. Jag har tyvärr inte uppmärksammat den förr än nu.

  Kul att du tycker om att läsa min blogg.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Hej Krister! Jag visste inte att du har en blogg.
  Kul! Många hälsningar Anita f.d Fondkistan

  SvaraRadera
 4. Tack Krister för att mamma fick en sådan fin begravning i fredags!Både min man och jag är imponerade av Dina ord om mamma.De passade perfekt.Du är verkligen en toppenkille!
  Vänligen Lena Silveby med familj

  SvaraRadera
 5. Hej Lena och tack för din vänliga ord.

  Hälsa familjen.

  Med vänliga hälsningar!

  Krister

  SvaraRadera