måndag 11 januari 2010

Samarbete

Jag hörde i dag på radion att anledningen till att vi människor går på två ben och har så små hörntänder är för att vi är samarbetande varelser. Den som har små hörntänder slåss inte med sina artfränder. Den som går på två ben, har två armar lediga för att kunna hjälpa och samarbeta med sina medmänniskor.

Av någon anledning låter det sannolikt. Min yngsta dotter, som är drygt två år har ett favorituttryck; "Vi samarbetar". Jag vet inte var hon har fått det ifrån, men varje gång hon säger det så är det med innerlighet och en djup känsla av stolthet.

Jag tror att hennes uttryck; "Vi samarbetar", står för mycket mer än ordens innebörd. Uttrycket betyder, vi tillhör samma familj, vi umgås, vi hjälper varandra, jag litar på dig och du litar på mig, vi hör ihop, vi är likavärdiga, jämbördiga och jag känner mig delaktig.

För min dotter behöver inte samarbete betyda att man bidrar lika mycket eller gör hälften var. Vi behöver inte ens göra samma saker, men vi gör det tillsammans eller vid sidan av varandra. Här om dagen lagade jag en kontakt. Dottern höll i en skruvmejsel och stod på en stol bredvid. Med glädje och stolthet sa hon; "Pappa, vi samarbetar".

Hur ser du på samarbete?

4 kommentarer:

 1. Hej Krister!
  Jag tror att det är viktigt att kunna samarbeta med andra.
  Många jobb som utlyses idag har ofta ett önskemål om att det är viktigt man kan samarbeta med andra.
  Tyvärr så finns det allt för många som känner ett hot om man ska samarbeta med någon annan. Jag menar att de upplever att om du ska samarbeta med mig så finns ju risken att du kan lära dig så mycket mer än mig och då är ju jag förloraren och du vinnaren.
  De kan inte se helheten i det hela.
  Många har ju också ett revir tänkande och vill absolut inte släppa in någon annan på sitt område.För dem är det viktig att hålla på sitt.
  I mitt arbete så är det enormt viktigt att jag kan samarbeta med andra. Om inte jag och mina medarbetare kan samarbeta så kan vi inte heller driva olika projekt framåt.
  Visst händer det att någon ska hålla på sitt men det slår oftast tillbaka och personen blir utanför och får kanske inte samma hjälp som när man är villig att samarbeta.
  Jag brukar säga till mina medarbetare att ensam kan jag ingenting men tillsammans så kan vi väldigt mycket.
  Det är något som de flesta håller med om.

  Hälsningar
  C.C

  SvaraRadera
 2. Hej CC och tack för din kommentar.

  Jag kan inget annat än att hålla med dig. Om man samarbetar så lyckas man med mycket mer än om var och en jobbar för sig själv i små fack.

  Jag tycker att det är spännande att en två-åring förstår mer om samarbete än många vuxna.

  Samarbete behöver ju inte innebär att man sitter "i knät" på varandra. Man samarbetar ju på olika sätt med olika människor.

  Ha en bra dag.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Man ska inte vara rädd för att be om hjälp. Ibland tänker jag "kan själv" men efter ett tag inser jag att det är både lättare och roligare att göra saker tillsammans.
  När resultatet sedan blir bra gäller ju också "delad glädje är dubbel glädje".
  Det där gjorde vi bra!
  MG

  SvaraRadera
 4. Hej MG!

  Visst är det fantastiskt när man upplever den känslan; Vi lyckades tillsammans.

  Krister

  SvaraRadera