tisdag 1 november 2011

A-samtal

I dagarna har jag samtal med alla de medarbetare som jag till vardags är arbetsledare för. Samtalen handlar om arbetskrav, inflytande över eget arbete och socialt stöd på arbetsplatsen. Vi utgår från vars och ens arbetsinstruktion och ser över vilka arbetsuppgifter jag ålagt mina medarbetare.

Hur hinner du med? Hur nöjd är du med din arbetsinsats? Hur nöjd är jag med den? Hur mycket känner du att du kan påverka ditt arbetstempo? Kan du själv påverka när och hur du utför ditt arbete? Hur trivs du? Hur fungerar samarbete med kollegerna? Hur fungerar ditt och mitt samarbete? Får du tillräckligt ansvar och befogenheter? Hur är det med stöd, uppmuntran och återkoppling? Är det något vi behöver förändra? (t ex fler/färre uppgifter, mer/mindre ansvar, mer/mindre befogenheter)

Den här typen av samtal, som jag kallar avstämningssamtal, A-samtal, har jag haft med mina medarbetare sedan jag blev kyrkoherde år 2000. Det har varit ett sätt för mig att lära känna mina medarbetare och följa upp deras arbetssituation. Under åren har jag använt samtalen för att över längre tid, arbetsleda medarbetare med olika uppdrag, arbetstider och självständiga arbetsuppgifter.

Nu har jag förstått att arbetskrav, inflytande över eget arbete och socialt stöd på arbetsplatsen är några av de faktorer som påverkar den psykosociala arbetsmiljön mest. Det fick jag lära mig i våras då vi gjorde en psykosocial enkätundersökning, som heter arbetsmiljökompassen. Undersökningen ligger till grund för vårt projekt; "Sunda arbetsplatser", där vi tillsammans med Järfälla kommun och ELFA försöker skapa en modell för att skapa bra och sunda arbetsplatser.

Jag tror att A-samtal kan vara en liten, men viktig, del i strävan att vara en bra arbetsplats.

4 kommentarer:

  1. Hej Krister.Jag har också precis haft "A-samtal" med närmaste chef,fast på min arbetsplats (färg-industrin)kallas det kvalifikationssamtal bla handlar det om hur många olika delar i tillverkningsprocessen man behärskar dvs kan jobba med.Saker som självständighet,kvalitet på utfört arbete osv gås igenom.Naturligtvis kan man ju inte rakt av jämföra min arbetsplats inom industrin med tex SV-kyrkan men jag känner igen mycket av de frågor du beskriver som tas upp vid dina samtal med medarbetarna.ELFA, visst är det någon sorts grossist inom elektronikdetaljer?/Petter

    SvaraRadera
  2. Hej Petter och tack för din kommentar.

    Roligt att läsa att vi i Svenska kyrkan inte skiljer sig nämnvärt från andra arbetsplatser. Det är helt rätt att ELFA är ett grossistföretag inom elektronik.

    Med vänliga hälsningar

    Krister

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2 november 2011 kl. 09:19

    Petter och Krister, det är just den viktiga poängen att i många avseenden är de flesta arbetsplatserna ganska lika och att säga : så här kan vi inte göra, vi är så speciella - det är ofta bara en dålig ursäkt!

    SvaraRadera
  4. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

    Jag delar helt din uppfattning om att de flesta arbetsplatser är ganska lika och det blir "farligt", när man börjar se sig som helt unik och annorlunda. Då gäller ju inte normala regler och förordningar och det som andra gör det kan ju inte vi göra eftersom...

    Med vänliga hälsningar

    Krister

    SvaraRadera