fredag 8 juni 2012

Ords betydelse - avskild

Under alla mina år i det militära betydde ordet "avskild", att man inte räckte till. Den som blev avskild fick sluta kursen eller skolan för att de inte uppfyllde kravspecifikationen och inte levde upp till de förväntningar som ställdes på dem. De klarade helt enkelt inte det som krävdes och därför avskildes de från utbildningen.

Här om dagen fick jag en ny förklaring och en ny innebörd av ordet "avskild". I pingstförsamlingen har man valt en ny församlingsledare och föreståndare och han avskiljs för sitt särskilda uppdrag. Att bli avskild i detta sammanhang innebär att man fått ett särskilt uppdrag med ett stort ansvar vilande på sina axlar. Att vara avskild i pingstförsamlingen innebär att man är speciellt utvald.

Jag måste säga att jag tycker bättre om betydelsen av ordet avskild i pingstförsamlingens kontext, än i den militära kontexten. Jag ser framför mig hur fåraherden väljer ut ett särskilt får i flocken och skiljer ut det från de andra. Det avskilda fåret får ett uppdrag som är annorlunda än alla de får, som inte är avskilda.

8 kommentarer:

 1. Hebreiskans "qadosh" som vi översätter med helig betyder just detta (om jag minns rätt från språkterminerna)- avskild.
  Jag tycker också om frikyrkans användning av det begreppet.

  SvaraRadera
 2. Att helig betyder avskild åt Herren är något jag ofta tänker på. Inte minst i samband med dop och nattvard, men att avskild kunde betyda något fint i sig själv, har jag faktiskt aldrig tänkt på tidigare.

  På något sätt är vi alla döpta, avskilda åt Herren, dvs heliga.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Thorsten Schütte8 juni 2012 22:38

  Har hittills bara hört ordet i den positiva betydelsen Du hörde i pingstförsamlingen eller som ett neutralt ord för att någonting avskilts helt fysiskt. Den militära betydelsen är ny för mig, en intressant vinkling. Fredrik Lindström älskar sådant!

  SvaraRadera
 4. Ja, Fredrik Lindström skulle säkert kunna ha en lång underhållande utläggning om ordet avskild.

  Jag är glad över att jag fortfarande lär mig något nytt varje dag. Önskar att alla de som blivit avskilda i militär betydelse får lära sig att det i andra sammanhang är något positivt.

  Trevlig helg. Krister

  SvaraRadera
 5. Tänk att ett ord kan ha helt olika betydelser i militära och civila sammanhang.Det var/är väl framförallt i jägarförband som soldater "avskildes"?Läste boken "Jag ska bli kustjägare"en självbiografi av CM Jönsson om livet som just kustjägare,och ett citat i boken var "dom som inte orkade avskildes utan krusiduller".Så det är mest i militära sammanhang jag hört talas om ordet "avskild"./Petter

  SvaraRadera
 6. Det är också i det sammanhang jag lärt mig ordet avskild, Petter.

  I de militära skolor jag gått så är det alltid någon som blivit "avskild" på grund av att de inte klarade de fysiska eller psykiska kraven.

  Under mina sista år i det militära var jag lärare på Jägaravdelningen där vi utbildade kaptener för alla jägarförband. Dess bättre var det ingen som blev avskild där, men alla bar med sig minnen av kamrater som av olika anledningar blivit avskilda under den grundläggande utbildningen.

  SvaraRadera
 7. Det kan tyckas vara ett stort ord med en enorm innebörd.
  Men jag håller med.
  Jag tycker om det.
  Avskild för tjänst för Gud.
  Det ÄR stort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig Kaela.

   Det är stort att vara avskild för att tjäna Gud, oavsett i vilket uppdrag det sker.

   Mvh

   Krister

   Radera