söndag 9 juni 2013

Kyrklig begravningsbyrå - del II

Här i del II, ska jag försöka besvara på frågan "Vad"?

Vad innebär det att en av Svenska kyrkans församlingar äger eller bedriver en begravningsbyrå?
Begravningsbyråbranschen är inte reglerad med certifikat eller legitimationer. Det innebär att vem som helst kan starta en begravningsbyrå. Förvisso är marknaden i stort sett fördelad mellan privata begravningsbyråer och Fonus.

Det finns olika modeller och varianter för en församling att äga eller bedriva en begravningsbyrå. Några församlingar bedriver en filial, andra har en egen begravningsbyrå i ett franschaiseförhållande.

Järfälla församling äger sin egen begravningsbyrå men vi står i ett franschaiseförhållande till "Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB", som ägs av Västanfors-Västervåla församling. Grunden för att vi ska bedriva en begravningsbyrå är att vårt Kyrkofullmäktige beslutat av vi ska bedriva näringsverksamhet i bolagsform. De har investerat en del av föregående års överskott i våra aktiebolag och givet ett ägardirektiv som anger hur vi ska bedriva verksamheten i våra tre bolag. Att starta ett aktiebolag innebär alltid en ekonomisk investering som förhoppningsvis ska återbetala sig. Vårt Kyrkofullmäktige har beslutat att investeringar ska innebära en låg ekonomisk risk.

Kyrkofullmäktige har beslutat att vår näringsverksamhet ska bedrivas i ett "holdingbolag" med tre "dotterbolag", varav begravningsbyrån är ett. Att vi bedriver begravningsbyrån i ett aktiebolag beror på att vi inte ska sammanblanda kyrkoavgiften med inkomster och utgifter för näringsverksamhet. Att bedriva begravningsbyrå med pengar från kyrkoavgiften skulle innebära att vi konkurrerar med andra begravningsbyråer på olika villkor. Det skulle också kunna innebära att vi "dumpar" priserna på marknaden. För oss är det också självklart att vi gör rätt i förhållande till Skatteverket.

I Järfälla församling har vi ett aktiebolag som har som sin enda uppgift att bedriva en begravningsbyrå. I styrelsen sitter förtroendevalda från de flesta nomineringsgrupperna även om en grupp har avsagt sig sina uppdrag, med anledning av kyrkojuridiken (detta återkommer jag till i del IV). Som kyrkoherde sitter jag med i styrelsen för att kunna utöva den tillsyn jag är skyldig att göra enligt Kyrkoordningen. VD för bolaget är förvaltningschefen. Vår begravningsbyrå har inga anställda utan den hyr in personal från bland annat församlingen, då vi har ett uppdrag. Begravningsbyrån hyr också lokaler från församlingen. Självklart betalar de även för kontorsmaterial, revision, telefoner etc.

Kyrkans begravningsbyrå bedriver samma verksamhet som alla andra begravningsbyråer. Då någon anhörig söker oss för att få hjälp och stöd i samband med att någon avlidet, erbjuder vi hjälp med, svepning, kistläggning, bisättning, transporter, köp av kista, köp av blommor, annonsering, bokning av begravningsgudstjänst och minnesstund. Allt som en begravningsbyrå gör, kan och får de anhöriga göra själv vilket också är vårt förhållningssätt till de anhöriga. Vi försöker uppmuntra anhöriga att göra så mycket de själv vill och orkar. Allt det som de anhöriga önskar hjälp med kring begravningen, bistår Kyrkans begravningsbyrå med. Vi erbjuder även juridisk hjälp som till exempel testamentsskrivning, bouppteckning och arvskifte mm.

Eftersom begravningsbyrån inte bedrivs som en del av församlingsverksamheten, tar vi betalt för uppdraget. Våra priser ligger i nivå med de "billigaste" begravningsbyråerna. Det vi främst vill konkurrera med är service och kvalitet.

All eventuell vinst i församlingens bolag går tillbaka till församlingen. Det är alltså ingen enskild person som tjänar ekonomiskt på att församlingen bedriver en begravningsbyrå. Förutom eventuell vinst (som inte är ett självändamål) så köper begravningsbyrån tjänster av församlingen. Detta innebär att församlingen får något lägre personalkostnader som vi då kan omdisponera till verksamhet för våra församlingsbor.

Sammanfattar man ovanstående så innebär det att församlingsborna i Järfälla församling äger ett aktiebolag som bedriver en begravningsbyråer. Den som anlitar begravningsbyrån får betala för de tjänster de önskar hjälp med. Det är inget uttalat mål att begravningsbyrån ska gå med vinst, därför kan vi hålla nere kostnaderna. Målsättningen är att den ska vara självfinansierad. All eventuell vinst kommer att gå tillbaka till församlingsborna i form av intäkter som vi kan bedriva församlingsverksamhet för.

4 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte9 juni 2013 17:35

  Om järnvägen i Sverige skulle drivas på samma sätt skulle säkert en del strul utebli :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Thorsten.

   Jag vet inte om din slutsats är korrekt men våra revisorer har inte haft några klagomål.

   MVH//Krister

   Radera
 2. Thorsten Schütte12 juni 2013 07:55

  Jag tänkte bl a på statens helt orimliga avkastningskrav på SJ i stället för att nöja sig med nollreultat efter återinvestering av överskott i verksamheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag Thorsten.

   Ett "nollresultat" i det allmänna, föreningsverksamhet och omsorg tycker jag är ett bra förhållningssätt. Likaså att all vinst ska återinvesteras i verksamheten.

   Ha en bra dag!

   MVH//Krister

   Radera