måndag 24 juni 2013

Diakoni

Diakoni är vår kristna tro omsatt i handlingar. Vi brukar tala om "barmhärtighetens tecken". Barmhärtighet är det mest gudomliga hos Gud och det mest storslagna hos människan. Inom kyrkan har man genom historien omsatt barmhärtighet i tydliga handlingar. Vi kan kalla detta för praktisk diakoni. De handlingar som är barmhärtiga är;
 1. att ge vatten åt den törstige, 
 2. mat åt den hungrige, 
 3. kläder åt den som inga kläder har, 
 4. husrum åt den husville, 
 5. besöka de fångna, 
 6. besöka de sjuka och 
 7. ta hand om de döda.
Tyvärr räcker det inte med att utföra praktisk diakoni, av den enkla anledningen att våra resurser inte alltid räcker till. Då måste man även arbeta med diakoni på andra plan. Jag kallar dessa plan för profetisk diakoni och politisk diakoni.

Profetisk diakoni riktar sig in mot kyrkan. Det handlar om att påminna andra kristna om vårt uppdrag, att uppmana dem till förändring eller genom tydliga handlingar förmå andra att se behov hos våra medmänniskor. Det handlar också om att tydliggöra att tro och konkreta handlingar alltid måste hänga samman och att våga göra prioriteringar i en tynande ekonomi. Profetisk diakoni handlar väldigt mycket om att våga. Våga visa vägen, våga spränga gränser och våga prova nytt.

Politisk diakoni riktar sig mot omvärlden och den politiska strukturen i vårt samhälle. Genom att debattera, synliggöra behov och uppvakta de styrande i samhället ska vi ge röst åt dem som ingen röst har. Vi ska tydligt ta ställning för de svagaste och mest utsatta i vårt samhälle. Vi ska samverka med samhället för att möta alla de behov som våra medmänniskor har. Att vi gör det utifrån olika ståndpunkter är inte det viktigaste. Politisk diakoni är inte detsamma som partipolitisk.

Diakoni har inga baktankar men det tydliga målet att upprätta människor, att ge dem människovärde och tillämpa den kristna tanken; "av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov". Hur detta tillämpas skiljer sig från tid till annan och från en kontext till en annan kontext.

I Järfälla församling har vi startat ett diakonalt center; "Livbojen" som bygger på vår mest kända bön; "Vår Fader". I den bönen ber vi; "Ge oss i dag det bröd vi behöver". På "Livbojen" vill vi ge människor såväl andligt bröd som bokstavligt bröd. I andakter, mat och gemenskap vill vi möta människors behov. På ett enkelt och vardagligt sätt vill vi omsätta några av barmhärtighetens tecken för de som bor och vistas i Järfälla församling.

Tro och diakoni hänger samman och kan inte skiljas åt. Tro utan diakoni är tom och diakoni utan tro är enbart goda gärningar. Ingen blir kristen genom goda gärningar men den som är kristen gör goda gärningar. Diakoni är allt det som du inte kan låta bli att göra för din medmänniska. Inte för att du måste eller för att du ska framstå som god, utan för att ditt samvete påbjuder dig att göra det.

6 kommentarer:

 1. Tack för att jag har fått denna chans att få läsa Dina intressanta åsikter på Din sida.
  Hoppas Ditt o Din familjs luv, skall få vara och bli, lika ödmjukt som dina tankar.
  M-L i Skanör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M-L och tack för din kommentar och dina vänliga ord.

   Jag kämpar på. Ibland lyckas jag och ibland misslyckas jag. Tror att en god vilja är viktigast.

   Med vänlig hälsning, Krister

   Radera

   Radera
 2. Fint skrivet.
  Jag ser människor som goda i grunden och tron hjälper oss att vara det. Därför har jag så svårt att förstå de som krigar i guds namn. Oavsett vilken gud man tror på så bär tror godhet med sig. / Hannelore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar, Hannelore.

   Jag tror också att alla religioner vill uppmuntra det goda i oss. Tyvärr använder några Gud och religionen för att legitimera krig som förs av andra skäl, oftast makt, pengar eller inflytande.

   Med vänlig hälsning, Krister

   Radera
 3. Håller med Hanelore.
  Gud behöver inte svärd och de som krigar i hans namn, har missbedömt det hela.
  Har förstått, då jag samtalat med människor, att vi alla vill samma sak: - Fred på jorden.
  Enligt mitt synsätt finns olika naturkatastrofer av dödlig utgång såsom:
  Tsunami's,Jordbävningar, Översvämningar, Sjukdomar o s v, så jag ser ingen anledning till människors grymhet som krig.
  Vi går här en gång på jorden, borde ta tillfället i akt att hjälpa, inte stjälpa varandra.
  M-L Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M-L och tack för din kommentar.

   Jag delar helt din uppfattning. Tillvaron i sig själv innehåller så mycket elände att vi människor inte behöver spä på det med krig.

   MVH//Krister

   Radera