onsdag 10 februari 2010

Avundsjuka och avund

De har slagit mig att många människor går omkring och krymper sitt och andras liv genom att vara avundsjuka. De ser inte sina egna fördelar och det som är positivt i sina egna liv utan all energi går åt till att kritisera andra. Av någon anledning så ser de inte att andras liv inte bara är rosenrött.

På Wikipedia kan man läsa följande om avundsjuka och avund:
"Avundsjuka är en känsla av avund och missunnsamhet. Normalt rör det sig om områden som innefattar något av följande: pengar, utseende, relationer, talanger och livsstilar. Avund är en känsla av olust över att inte vara delaktig av någon annans förmån. Ordet kommer från fornsvenskans afund med betydelsen 'harm' eller 'fiendskap'. Avund är enligt skolastiken en av de sju dödssynderna".

Avundsjuka handlar alltså om en känsla. Ändå försöker de flesta människor som är avundsjuka att framföra sina åsikter som om det är fakta och att regler och förordningar är åsidosatta. Det gör att avundsjuka inte går att bekämpa med att berätta vad som är fakta. Man skjuter över målet eftersom det inte är fakta det handlar om. Avundsjuka kan egentligen bara bemötas med handlingar.

Tänk så mycket lättare livet varit för oss alla om vi vågat erkänna att det är en känsla när vi blir avundsjuka. Nanne Grönvall lär oss i sin sång; "Avundsjuk", hur vi skulle kunna uttrycka vår avundsjuka. http://www.youtube.com/watch?v=AMBACjWLALk&NR=1

5 kommentarer:

 1. Avundsjuka är ganska obehagligt om vi inte kan kontrollera den och då menar jag känslan.
  Om man nu lyckas med att ta tag i den så kan den användas som en strävan det vill säga att försöka förbättra sin situation genom att betrakta och ta lärdom av andra. Om jag bara knyter händerna i byxfickorna och tänker
  - Så där vill jag också ha det... men det kommer aldrig att gå...
  då är det kört.
  Vänder man på kakan och säger
  - Kul för honom... kan jag nå en liten bit på vägen av vad han kunde...
  Ja då har du goda chanser att ånga på och må bättre och skapa en trivsammare miljö.
  --- Det man tänker, det blir man---
  Mahatma Gandhi

  SvaraRadera
 2. God morgon "nattsuddaren". Kul att du läser min blogg och är så aktiv med att kommentera.

  Jag delar din uppfattning och jag tror att vägen dit är att först och främst erkänna att man är avundsjuk och sedan tillstå att det är en känsla.

  De avundsjuka personerna jag möter skulle aldrig erkänna att de är det. De ser konspirationsteorier som riktad mot dem, de anser att lagar har brutits och oförrätter har begåtts osv. Det gör det fullständigt lönlöst att samtala med dem. De tror att det handlar om fakta och när jag försöker förklara fakta, lagar och regler, då lyssnar de inte. Det är fel någon annanstans än i deras känsloliv.

  Ha en bra dag.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Hej Krister!

  Svartsjuka och avundsjuka är nära besläktade med varandra. När det är i godartad form resulterar det i krav på trygghet, jämlikhet och rättvisa.
  I avundsjuka finns det så många olika känslor,tankar och beteenden. Vi har alla varit avundsjuka någon gång i livet, även om anledningarna och känslorna kan variera från person till person.
  Alla känner sig avundsjuka någon gång ibland för vi är sällan nöjda med det vi har. Ibland kan lite avundsjuka vara bra för det kan få oss att kämpa hårdare för att få det som vi vill ha bara man inte sårar andra.
  Men när det går överstyr och man tappar fattningen helt och blir galen av avundsjuka på allt och alla då är problemet allvarligt.
  För oftast är det ingen angenäm känsla att känna sig avundsjuk eller svartsjuk.
  Är det riktigt illa så äter den upp dig inifrån och tycker du ännu mer synd om dig själv än du gjorde innan.
  Svartsjuka och avundsjuka kan också övergå till destruktiva krafter i hatets tjänst och dödar ofta kärleken i en relation.
  Ger du efter för dessa krafter hos dig själv eller hos din partner förvandlas relationen ofrånkomligt till ett glädjelöst maktspel, där en blir förlorare och den andre vinnare.

  Det är ganska vanligt att både svartsjuka och avund är omedvetna och kan vara
  svårt att försvara sig mot i längden.
  Men om man blir medveten om den ska man fråga sig själv varför.

  Hälsningar C.C

  SvaraRadera
 4. Så sant att avundsjuka är en känsla. Ibland en känsla att inte räcka till, en känsla att inte ha möjlighet att uppnå något någon annan uppnått eller en känsla att jag inte gjort allt som stod i min makt. Jag känner avund av och till men ser inget fel eller skam i den känslan så länge missunnsamheten inte finns med i bilden.

  SvaraRadera
 5. Hej CC och anonym.

  Precis som i de flesta fall så är det inte helt svart eller vitt.

  En gnutta avundsjuka kan vara positivt så länge det blir till en drivkraft att förändra utan att förstöra för andra.

  Jag har många gånger i mitt liv varit avundsjuk på någon eller något, men jag försöker använda det som en sporre för mig själv. Ibland kan jag inte uppnå det jag är avundsjuk på och då försöker jag hitta något annat som jag är bra på.

  Jag tror att man ibland kallar svartsjuka för den lilla avunden...

  Ha en bra dag.

  Krister

  SvaraRadera