fredag 5 februari 2010

Heder eller oheder?

På tal om nyheter...

I morse hörde jag på radion att en 16-årig flicka i östra Turkiet, begravts levande under ett hönshus, på grund av att hon umgicks med pojkar och yngre män. Det var flickans pappa och farfar som bakband henne och grävde ner henne två meter i marken, innan de öste jord över henne. Flickan dog genom kvävning och vid obduktionen fann man jord i hennes lungor och mage.

Det är ett fruktansvärt brott och så kallas det hedersmord... Borde det inte kallas ohedersmord? Vad är det för heder i att döda sin egen dotter? Jo jag vet att det kallas hedersmord för det syftar till att skydda familjens och framför allt faders heder, men jag tycker i alla fall att det är ohederligt.

Det vanligaste sättet att skydda familjens så kallade heder på, är att tvinga flickan att begå självmord. Bakgrunden handlar så gott som alltid om att flickan träffat pojkar. Det behöver inte ha förekommit sex, utan det räcker med att det skulle kunna ha gjort det. Rykten och skvaller är tillräcklig orsak att skydda familjens så kalla de heder.

Borde vi inte lyfta frågan och säga; Det finns ingen heder i att kränka sina barn och döttrar. Det är fullständigt ohederligt att bestämma över sina barns umgänge och kamrater. Är det rimligt att ett helt samhälle har värderingar som går ut på att reglera kvinnors sexualitet och frihet? Faktum är att det i stor utsträckning är omgivningen som mer eller mindre tvingar manliga släktingar att agera i syfte att skydda hedern.

I fortsättningen kommer i alla fall jag att kalla fenomet för ohedersmord och ohederskultur.

2 kommentarer:

 1. Man kan ju ställa sig frågan
  - Att människor ska vara så otroligt grymma...
  Ska man bryta en tradition, sed eller beteende av liknande slag så måste man dra upp det med rötterna, inte klippa av grenarna för då växer det sakta ut nya. Med andra så ska man gå in i kulturen som driver detta och se, lära och tyvärr ibland förstå vad det går ut på. Lyckas man med det så kan man styra det usla arvet och sätta kurs mot bättre tider. Ja, det tar tid men den här typen av seder har inte vuxit fram över en kväll.
  Detta grundar sig ofta på något som kallas hederskultur som uppkomm genom att familjer, byar och folk som inte hade någon effektiv lag skapade maktstrukturer genom toppstyrning som skapade sina egena lagar om vad som var rätt eller fel och bestraffade dem med därefter. För att ingen, framför allt kvinnor som var grunden till att skapa ett effektivt hem, skulle kunna bryta sig ur detta så våldsspiralen ökat för att ge ledaren mer auktoritet och makt.
  Slutfrågan blir trots allt
  - Hur kan man säga att man har HEDER då man dödat NÅGON som dessutom är ens eget kött och blod ?

  ... och glöm inte att säga Hej! till någon imorgon...

  SvaraRadera
 2. Hej och god morgon "Nattsuddaren".

  Det ligger självklart ingen heder att i att döda någon.

  Det tar långt tid att bryta upp traditioner och system som funnits i tusentals år, vars syfte är att bevara stammen och ordningen i stammen. Det märkte jag inte minst då jag arbetade i Afghanistan.

  Min poäng är just det du skriver, att vi måste ändra hela system. Det hjälper inte att straffa enskilda människor för en hel kulturs problem.

  Till att börja med tycker jag att vi ska fördömma kulturens syn på vad som är heder.

  Hej...

  Krister

  SvaraRadera