onsdag 3 februari 2010

Mod

För flera år sedan gjorde Hasse och Tage en sång som hette; "Inte mod". Melodin hade de lånat från Glenn Millers; "In the mood", men det var det berömda paret som skrev den svenska texten. http://www.youtube.com/watch?v=XPPIu3etNOk

Jag har många gånger frågat mig vad som menas med mod, särskilt när jag möter människor som är rädda för en eller annan sak eller situation. En person som upplever rädsla känner sig inte det minsta modiga. Det är lätt att tro att den som inte är rädd, är en modig person.

Men jag anser att den som inte är rädd, inte heller behöver vara modig. Att vara modig betyder, för mig, att jag gör något trots att jag är rädd.

Några tycker att de som har farliga yrken eller gör farliga saker, är modiga. Andra tycker att de som gör offentliga framträdande, är modiga. Personligen tycker jag inte att de är modiga. Jag tror nämligen inte att de hade gjort det om de varit rädda. Lite nervösa och oroliga är de säkert, det behöver man vara för att kunna prestera bra.

Alla har vi något som gör oss rädda. Det behöver inte alls vara farliga saker eller situationer. Det kan vara vardagliga eller enkla saker som skrämmer oss. Det som gör en person livrädd, bekommer inte en annan och tvärtom.

Att be om hjälp, säga förlåt, erkänna att man gjort fel, säga vad man tycker och tänker eller stå för sin åsikt och övertygelse, det kan för människor var det mest modiga av allt.

Vad tycker du är modigt?

2 kommentarer:

 1. Mod är för mig att göra något som du tror på men du vet inte alltid hur utgången blir.
  - Att hoppa från en svikt, kan bli bra det kan bli magplask
  - Att be om förlåtelse, kan accepteras... ...eller inte...
  - Att ge sig in i eldsvådan och rädda någon, du kan klara det eller inte
  - Ta parti för någon i en utsatt situation, du kan själv bli utsatt eller ni blir starkare tillsammans
  Listan kan göras lång.
  Den inre tillfredsställensen är ofta väldigt hög om du har gjort något modigt klarat det. Om du inte klarar det så har du i alla fall försökt och om du inte det alls som kommer du fråga dig sen
  - Vad skulle ha hänt och hade jag gjort skillnad ?
  Men det är du som avgör vad du gör vad, när och hur.
  Tillfredställelsen är din och modet ligger ofta i betraktarens ögon...

  SvaraRadera
 2. God morgon "Nattsuddaren".

  Tack för din kommentar.

  Jag delar helt din beskrivning av mod. Det var det som var min poäng. Att vara modig om man inte är rädd och inte kan förlora något eller misslyckas, det är i mina ögon, inte riktigt mod.

  Det kan vara mycket modigare att försöka och misslyckas, än att inte prova alls. Precis som det kan vara oerhört modigt att säga nej och avstå.

  Jag önskar att fler människor fick känna sig modiga, för de flesta är det. Det är när man jämför sig med andra som känslan av att inte vara modig, dyker upp. Därför borde alla vi betraktare oftare tala om för andra att de verkligen är modiga.

  Ha en bra dag.

  Krister

  SvaraRadera