onsdag 11 augusti 2010

När tar ett kapitel slut?

Vi säger ofta att saker som; "Nu sätter vi punkt för detta", eller "Nu avslutar vi detta kapitel". Jag undrar när ett kapitel egentligen är slut? Är det när "författaren" skriver den sista punkten? Eller är det när jag "läst" färdigt kapitlet och går vidare till nästa kapitel? Är det när jag glömt bort att jag läst eller upplevt kapitlet?

Jag vet inte, men det finns vissa av livets kapitel som inte går att lämna lika lätt som andra. Vi blir påminda om dem av andra och vi tvingas att genomleva dem flera gånger, trots att vi önskar glömma dem och gå vidare till nästa kapitel i livet. Ibland undrar jag om någon inte vill sätta punkt för ett kapitel, därför att de hoppas att livet ska bli så som de önskar att det var beskrivet i det kapitel de inte vill lämna.

Kan man ropa högt; "Nu avslutar vi detta kapitel. Vi sätter punkt för det", och hoppas att andra ska följa det? Kan jag säga att jag vill bli struken ur ett kapitel? Kan jag bestämma mig för att jag inte vill vara med längre?

Visst finns det kapitel i livet som man önskar att man aldrig varit med i. Man ångrar den roll man fick eller tog och man ångrar de saker man gjorde. Ett sådant kapitel skulle jag aldrig vilja lämna eller sätta punkt för. Deltagandet i ett sådant kapitel har format mig till den jag är och det har lärt mig saker om mig själv och livet. Att bli påmind gör mig förhoppningsvis till en bättre människa. Visst ångrar jag vissa kapitel eller delar av kapitel i mitt liv, men jag skulle inte vilja ha dem "oskrivna" och jag vill inte glömma dem.

De kapitel jag vill lämna är de där jag inte från börjar önskat att vara med. De där jag bara varit ett verktyg, en statist eller en biroll för att någon annan önskat det. De kapitel där jag inte fått vara med och påverka och aldrig varit aktiv i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar