Jag kan konstatera att flera frågor har kopplingar till vigslar jag haft genom åren. Kanske är det bara en tillfällighet, att jag i går blev inbokad till en vigsel nästa lördag. Brudparets präst har blivit sjuk, så de stod utan präst. Genom bekanta blev de hänvisade till mig och jag kunde inget annat än att säga ja, även om jag har semester.
Så här ser mitt förslag till lösning ut i dag:
Längre än så här kom jag inte innan radion lade av igen. Envist ändrade den till P 3 den här gången. Nu har jag lyckats ladda ner dagens program och lyssnar via datorn. Har jag tur så kan jag lyssna igenom hela programmet, innan min täckning försvinner.
L 13: Eldeman börjar ganska lätt. Det var en instrumental version av; "Drömmen om Elin". Om jag inte minns fel så var det Carl Jularbo som komponerade denna vals.
V 13 och V 6: "Up where we belong", som var titelsång i filmen; "En officer och en gentleman", har varit med förr. Som jag tidigare skrivet så är enda gången jag önskat att jag hade uniform på mig, vid ett biobesök, då jag såg den första gången i Linköping. Jag brukar ofta relatera till denna film i vigseltal, då jag viger någon officer. Senast var då jag vigde en general och hans fru.
L 11: Ernst Rolfs melodi; "Släng dina sorger i en gammal säck" innehåller förvaringsplatsen säck.
L 2 och V 9: Det var Mats Paulson som sjöng sin egen; "Fredriks gånglåt".
L 5 och V 12: "Mannen från Lerum", Lennart Palm, spelade Magnus Ugglas; "Varning på stan". I refrängen sjunger han; "Lets go, lets go, lets go, lets go ner på stan".
V 1: Den som sjöng; "What a wonderful world", var ingen mindre än Louis "Satsmo" Armstrong. Denna sång har varit med på flera vigslar och begravningar som jag varit präst på.
L 1 och V 7: Musiken var från sången; "Amelia", som Tommy Nilsson sjöng. En otroligt vacker sång som varit med på några dop som jag har förrättat.
V 15: Lena Ph sjöng; "It hurts". På svenska hade den titeln; "Det gör ont". Även denna har varit med på en vigsel jag hade på Loka brunn. Förvisso var det jag som "sjöng" den i mitt tal till brudparet. För övrigt var det just paret från Loka brunn, som hänvisade brudparet vars präst blivit sjuk, till mig.
V 14: Musiken var hämtad från filmen; "Snövit och de sju dvärgarna". I sången; "Hej hå, hej hå, vi till vår gruva gå", framgår det att deras arbete är i en gruva. Då kommer de garanterat först till en ort. Min yngsta dotter har precis lärt sig alla dvärgarnas namn: Butter, Blyger, Trötter, Glader, Toker, Kloker och Prosit.
V 8: Visst var det; "Miss Li", som sjöng sin egen; "Oh boy". Mest känd är hon för; "Om du lämnade mig nu", som hon ligger på Svensktoppen med, tillsammans med Lars Winnerbäck.
L 3 och L 10: Signaturmelodin kommer från ett av mina favoritprogram; "Upp till tretton". Programledare var Ulf Elfving och inte Lundell som jag först skrev. Jag såg Ulf Elfving framför mig då jag svarade, ändå skrev jag Lundell. Kan det bero på värmen eller på att jag haft så mycket strul med tekniken? Tack Gudrun och Elisabet för era uppmärksamma kommentarer. Då jag gjorde lumpen hade vi en kille som kunde gissa önskelåten innan barnen sa det. Bara genom att höra ålder, hemvist och kön kunde han säga vad de skulle önska för låt. En del roliga kommentarer förekom också i programmet, bl a "Bappelsin, gubbjävel" och "Kan det va en neijger". (Hans W skriver till mig i kommentarerna och berättar att åtminstone ett av mina exempel är en skröna, som uppstått vid ett studentspex i Lund. Mycket intressant att så många berättat för mig med inlevelse, att de faktiskt hört det. Kan även andra exemplet vara en så kallad skröna? Jag lyckades hitta ett klipp på Youtube där Ulf Elfving berättar "sanningen" om dessa två berättelser. Hans W har helt rätt om bappelsinen, men enligt UE har den andra kommentaren faktiskt sagts av en liten pojke från Skåne.)
L 4: Eldeman avslutar programmet med Ola Svensson och sången; "Nathalie".
Därmed har jag lyckats med att lägga fram ett förslag till lösning på dagens melodikryss. Det satt långt inne med många olika försök via radio och Internet, innan jag lyckades via det mobila bredbandet.
Hej. En stilla undran: var det verkligen Ulf Lundell som höll i Upp till tretton, trodde det var Ulf Elfving. Tack än en gång för hjälpen, nästan alltid något som vi inte kan. MVH Gudrun Mårtensson
SvaraRaderaUlf Elving, kära du....
SvaraRaderaHej Gudrun och Elisabet.
SvaraRaderaSjälvklart var det Ulf Elfving som höll i programmet; "Upp till tretton", och ingen annan. Jag såg honom framför mig, med sitt krulliga hår och ändå skrev jag Lundell. Tack för hjälpen. Nu har jag rättat till mitt misstag.
Jag önskar er en trevlig helg.
Krister i husvagnen på Kiviks camping
Enl. Wikipedia är "Bappelsin, gubbjävel" en skröna. Den lär ha kommit från en studentrevy i Lund. Hälsningar Hans W. PS. Varför får man alltid upp texten "Webbadressen innehåller ogiltiga tecken" och måste skriva sig som anonym?
SvaraRaderaHej Hans W och tack för din kommentar.
SvaraRaderaIntressant information om skrönan från; "Upp till tretton". Det kände jag inte till. Dock har jag hört ett otal människor berätta att de faktiskt hört det. Men det är väl så en skröna uppstår?
När jag jobbade i det militära hörde jag en historia om hur en häst löpt amok inför en högvakt. Från början trodde jag på berättelsen om hur hästen sprungit omkring och sedan kollapsat, så att man tvungen att avliva den. Efterhand så förstod jag att det var en skröna, eftersom ett otal personer utgav sig för att vara ryttare, lika många sa sig vara vaktchefer och i princip samma antal sa sig ha varit den som tvingats att skjuta hästen. Historien gick inte att verifiera, även om många vittnade om att den var sann.
Jag tror att man måste ha en profil på en av googles sidor - blogspot, gmail eller liknande för att inte vara anonym.
Trevlig sommar.
Krister