lördag 17 december 2011

Melodikrysset vecka 50 - 2011

God eftermiddag alla melodikrysslösare!

Nu har jag och Jesus, installerat oss i vårt hotellrum. Vi bor längst ner i källaren, i ett rum utan fönster, men internet fungerar.

Under tiden vi väntat på att rummet skulle bli klart, har vi varit på Tallinns julmarknad. Vi har druckit estnisk glögg och tittat på diverse musikaliska uppträdande. Det snöar blöt decembersnö och blåser ganska mycket. Nu ska jag och Jesus, försöka lösa veckans melodikryss.

I dag ser mitt och Jesus, förslag till lösning ut så här:

L 1 och V 12: Eldeman börjar med; "White Christmas", och Elvis Presley. Den som gjorde sången känd en gång i tiden var Bing Crosby.

V 4: Melodin heter; "Vår julskinka har rymt". Om jag minns rätt så var det kockarna; "Werner och Werner", som sjöng in den. Kockarna var i själva verket Sven Melander och Åke Cato.

L 5: Jag är inte säker, men visst är det sången från; "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul"? Den måste väl, så gott som alla svenskar, se på julafton klockan 15.00.

V 9 och V 11: Varje år i ovanstående program får vi höra Bengt Feldreich sjunga; "Ser du stjärnan i det blå?". I original heter den; "When you wish up on a star".

L 8 och V 14: Den melodi som vi fick höra, heter; "Julen är här". Jag vet inte vem som sjöng in den först, men jag har hört den med Amy Diamond, Christer Sjögren och Tommy Körberg.

V 15: Så fick vi höra en psalm, som många förknippar med julen, men egentligen är det en psalm för Trettonhelgen. I vår psalmbok har den nummer 134, men till vardags kallar vi den; "Gläns över sjö och strand". Det är Alice Tegnér som har tonsatt den.

L 13: "We wish you a merry christmas", är en välkänd engelsk julsång. Här fick vi höra den i en instrumental version.

L 4: Den som sjöng; "O helga natt", eller; "Adams julsång", var ingen mindre än Jussi Björling.

V 8 och L 9: Klassikern som vi hörde heter; "Jag såg mamma kyssa tomten". Egentligen är det en amerikansk sång. Jag vill minnas att jag hörde den med Agnetha Fältskog när jag var ung.

L 3 och V 7: Psalm 103 är en klassisk adventspsalm. Nu fick vi höra den i någon form av folkmelodi version. De som sjöng var Shirley Clamp, Sanna Nielsen och Sonja Aldén.

V 6 och L 10: Även om det var en rejält "upphottad" version så hörde jag att det var; "Nu har vi jul, här i vårt hus".

L 2: Den som avslutar dagens "julkryss" är Andy Williams. Här sjöng han; "Sleigh ride".

Dagens kryss var väldigt lätt. Kanske beror det på att jag hade hjälp av Jesus.

Jag och Jesus, önskar alla läsare en riktigt trevlig 4:e advent, här från Tallinn.

2 kommentarer:

 1. Kul att Jesus fick följa med till Tallinn! Melodikryssupplevelsen får betraktas som bonus.

  SvaraRadera
 2. Hej Brita!

  Han är ett trevligt ressällskap.

  Ni får tillbaka honom i veckan.

  Nu ska vi äta frukost och sedan är det predikan i Peteeli.

  Krister

  SvaraRadera