lördag 24 december 2011

Melodikrysset vecka 51 - 2011

God jul alla melodikryssare!

Denna lördag har inte varit lik någon av årets tidigare lördagar, men så är det ju också julafton. Vi bestämde oss för att vända upp och ner på dagen och började med att dela ut julklappar tidigt i morse. Julmiddagen blir tidigt i eftermiddag. I år äter vi dansk julmat, det vill säga fläskstek med potatis, sås, rödkål och inlagd gurka.

I kväll blir det risgrynsgröt innan jag ska åka till Järfälla kyrka för att fira midnattsmässan. Jag hinner hem och sova någon timme innan jag ska tillbaka för att fira julottan.

Julvädret i södra Stockholm påminner mer om ett tidigt höstväder. Det är ett par grader varmt, molnigt och det faller ett stilla regn med jämna mellanrum.

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här:

L 4: Eldeman börjar med; "Små grodorna". De har ju varken öron eller svansar, så de är både öronlösa och svanslösa. Dessutom är de lustiga att se. Jag chansar på att rätt svar ska vara lustiga.

L 5, V 14, L 9 och L 14: Vi fick höra; "Min hatt den har tre kanter", i en instrumental version.

V 6 och V 8: Jag tycker att jag känner igen Molly Sandéns röst, när hon sjunger; "Julens tid är här", tillsammans med Magnus Carlsson.

L 6: Tv-serien som Eldeman frågar efter är; "Matador". Det är en av de absolut bästa tv-serier som gjorts. Den är dansk och; "Matador", är namnet på det vi spel vi kallar; "Monopol", vilket borde varit den svenska titeln. Då jag var på semester i Thailand för många år sedan, spelade jag in hela serien på video. En kompis gick hem och bytte band, varannan vecka.

L 13: Vi fick lyssna till en "Christmas Carol", med Paul Simon och Art Garfunkel. I vår psalmbok har den nummer 122; "Dagen är kommen". Den kommer vi att sjunga både i midnattsmässan och julottan.

V 12: Darin sjöng en sång som jag inte känner igen. Dock känner jag igen hans röst. Han är en av de tvåor i tv-programmet; "Idol", som gjort större succé, än de som vann. Jag tror att sången hette; "Run away".

V 15: Musiken ska nog illustrera regn. Jag känner igen Chopin´s; "Regndropps preludium". Den passar väl till dagens väder.

L 11: Så fick vi höra en av min mammas absoluta favoriter, Sten Nilsson i; "Sten&Stanley". Jag har flera gånger tidigare förväxlat denna grupp med "Sven Ingvars", men i dag är jag säker på mitt svar. Vi fick höra; "Jungfru Maria".

L 2: Att rätt svar ska vara Dolly Parton, framgick innan Eldeman ställde frågan. Det är bara någon vecka sedan hon var med i melodikrysset. Här fick vi höra henne i en duett, med Kenny Rogers; "I´ll be home with bells on".

V 1: Redan innan jag hörde musiken var jag säker på att det var ärkebiskop Nathan Söderblom, som efterfrågades. Han är väl den enda svenska biskop som fått ett Nobelpris? Jag uppfattade aldrig vad sången, som han skrivet texten till, hette. Vid snabbgenomgången uppfattade jag titeln; "Det är advent".

L 3: Visst var det Roy Orbison som sjöng; "Pretty paper"?

L 7: Den kända tv-programledaren som sjöng; "Bjällerklang", måste ha varit Anders Lundin. Han tillhör samma genre som jag - "Vi som sjunger hellre än bra".

V 10: Dagens melodikryss avslutas med Anna Ternheim och; "Making it on my own".

Dagens melodikryss var inte särskilt svårt, men det ska det kanske inte vara en julafton. Jag har inte behövt googla en enda gång, och det är mycket ovanligt.

En riktigt god jul önskas alla läsare!

15 kommentarer:

 1. God jul Från Leksand, snö, halvklart o -1

  SvaraRadera
 2. En god och fridfull jul önskar Jeanette

  SvaraRadera
 3. simon and garfunkel "Art"

  SvaraRadera
 4. Sitter i köket och lyssnar på Melodikrysset med min fru och svärmor. Vi föundras hur du kan allt. God Jul önskar familjen Hall

  SvaraRadera
 5. Klart att det var Roy!
  God Jul till dig.
  kram Helena

  SvaraRadera
 6. v 10 anna ternheim

  SvaraRadera
 7. Får önska dig en GOD JUL o ett stort TACK för all hjälp 2011
  kram Lotta

  SvaraRadera
 8. Har just kommit in på datorn. Mycket jobb på morgonen, har gjort en Janssons som nu satts in i ugnen. God Jul alla och ha en fin helg./M

  SvaraRadera
 9. God jul på er alla och tack för era hälsningar, uppmuntran och hjälp.

  Jag tror att vi ska hinna med ett melodikryss till innan det blir 2012.

  Det kan se ut som om jag kan "allt", liksom "Lotta på Bråkmakargatan", men det kan jag absolut inte.

  Dagens kryss var dock ovanligt lätt. Jag tycker att det är roligast när jag måste googla och söka svar på nätet, men det behövde jag inte i dag.

  God jul och en stor julkram till er alla.

  Krister

  SvaraRadera
 10. Jag brukar alltid läsa dina kommentarer, men aldrig förrän jag har skickat in krysset. Inte kan man väl dela ut julklappar på morgonen. Till oss kommer aldrig tomten förrän efter Kalle Anka.
  GOD JUL! Hans W

  SvaraRadera
 11. Hej Hans W och tack för din kommentar.

  I min familj har tomten alltid kommit med en julklapp på morgonen. Den lade han i en strumpa. De andra lade han under granen och de fick vi öppna efter maten vid 18.00-tiden.

  Vi satte alltid fram gröt, cigarr och snaps till tomten och så gjorde vi även i år. Han hoppade över både gröt och cigarr, men tog snapsen. Han lade i år alla julklappar under granen så då tänkte vi att han ville att vi skulle öppna dem på morgonen.

  I min frus familj fick de alltid julklapparna på morgonen och de satte inte ut gröt, cigarr och snaps till tomten.

  I år gjorde vi en kombination av mina och min frus traditioner.

  Nästa år kanske vi följer engelska traditioner och väntar med julklapparna till juldagen, eller den ortodoxa traditionen och väntar med julklapparna till trettonhelgen, vem vet?

  Jag önskar dig en riktigt god fortsättning, ett gott slut och ett gott nytt år.

  Krister

  SvaraRadera
 12. Hej igen Hans W.

  Jag brukar alltid kontrollera mina lösningar med Enn Kokk, men han brukar aldrig lägga ut sitt förslag innan klockan 13.00.

  Ibland skickar jag in min lösning, men inte alltid. Hittills har jag aldrig vunnit. Men kanske blir det för mig, som det blev för Enn Kokk, han vann utan att ha skickat in sitt förslag. Det var någon av hans läsare som skickat in sin lösning i hans namn.

  Krister

  SvaraRadera
 13. Hej Krister!
  Jag brukar också kolla Enn Kokk, men inte förrän jag skickat in lösningen. Det har jag gjort i ett tjugotal år utan att vinna.

  Jag önskar dig också allt gott inför och under 2012.

  Hans

  SvaraRadera
 14. Hej Hans.

  Jag kollar också med Enn Kokk efter att jag publicerat mitt förslag.

  Vi får se hur det går i dag.

  Gott nytt år!

  Krister

  SvaraRadera