lördag 31 december 2011

Melodikrysset vecka 52 - 2011

God förmiddag alla "melodikryssare".

Denna nyårsafton sitter jag i vår stuga strax söder om Dalälven. Vi hade hoppats på snö, men det ligger bara små snöfläckar på tomten. Vädret är dock fint, just nu har vi knappt 10 minusgrader och molnfritt. Solens strålar kämpar sig fram mellan träden.

I går kväll stod jag och min fru och tittade på en stjärnklar himmel. Det kändes nästan, som då vi träffades i Afghanistan och varje kväll stod med våra blickar riktade mot himmelen.

I dag kommer jag inte kunna lägga ut mina förslag efterhand, eftersom jag har så dålig täckning på det mobila bredbandet. Kryssplanen fyller jag i på iPaden, i ett försök att hålla mig uppkopplad. Det är inget ovanligt att jag måste köra bort ett par kilometer, för att få bra uppkoppling. Dock hoppas jag slippa sitta i bilen under dagens sändning.

Med tanke på hur pass enkelt det varit de senaste veckorna, så räknar jag med att dagens melodikryss blir ganska svårt.

Jag ska försöka publicera mina förslag till svar, under nyhetssändningen på halvslaget.

Mitt förslag till lösning, på årets sista melodikryss, ser ut så här:

V 10 och L 4: Vi hörde ABBA´s: "Dancing Queen", på spanska. I originalet var det engelsk text, även om den är gjord av svenska Björn och Benny. Om jag minns rätt så framfördes den första gången, vid kungen och drottningens bröllop 1976. Rätt svar borde alltså vara Queen och King.

L 5: "Ja se det snöar", är väl något att hoppas på, för alla barnen, så att de kan åka skidor och pulka. Det som händer i visan är att det snöar.

V 8: Musiken förknippar jag med Harry Belafonte. Visst heter den; "Ilands in the sun"? Den handlar om de geografiska platser, som vi kallar öar.

L 8: Det man gör i visan; "I wish you a merry christmas", är att man önskar varandra en god jul.

V 14: Sara Varga med; "Spring för livet", har legat på svensktoppen stora delar av 2011. För mig var det överraskande att hon kom så högt upp på resultatlistan, i årets melodifestival. Visst är sången bra och har ett bra budskap, men jag förknippar inte musik eller text, med schlager.

V 13: Barnvisan heter; "Ekorren satt i granen". Det enda enbokstavsordet i titeln är i, så det får bli mitt svar.

V 15 och L 11: Den som sjöng; "Milord", var en av världens genom tiderna bästa och "största" artist, Edith Piaf. Jag har för mig att hon kallades; "den lilla sparven".

Hittills har det inte varit särskilt svårt.

L 2: Gruppen som sjöng; "Money", var: "Pink Floyd". En av de populäraste grupperna i min ungdom. Det var lite nostalgiskt att få lyssna till deras gamla "slagdänga".

V 9: Alla som varit på bio, känner väl igen musiken. Jag förknippar den med SF - Svenska Filminstitutet.

L 3: Sångerskan som sjöng; "Good thing", var Rebecka Törnqvist.

V 1: Gitarrgruppen som spelade; "Auld lang syne", var; "The Spotnicks". De är inte riktigt lika bra som; "The Shadows", men de kommer inte långt efter.

L 7: Jag tror att sångerskan heter Adele. Titeln är jag inte säker på, men jag tror att den heter; "I could have had it all". Enligt Enn Kokk är den korrekta titeln; "Rolling in the deep". Det finns ingen anledning att tro något annat för Enn Kokk brukar alltid ha rätt svar.

V 6: Det är inte ovanligt att Eldeman har riktigt svåra frågor på slutet. Det har han även i dag. Den som spelar piano måste vara, Charlie Norman. Inte för att jag hörde det på pianospelet, utan för att han är en av de pianister jag känner till, dessutom passar hans namn in i kryssplanen.

V 12: Jazzsångerskan som avslutar dagens melodikryss måste ha varit, Louise Hoffsten. Hon syns ju i; "Stjärnorna på slottet". Här sjöng hon en sång som Alice Babs gjorde känd. Jag missade titeln, men det var något med söder. "Jitterbug från Söder", är tydligen rätt titel.

Nu ska jag, min fru och yngsta dotter ta en promenad i skogen. Det blir pick-nick, med varm chokolad.

Jag önskar alla läsare en trevlig nyårsafton och ett gott nytt år.

9 kommentarer:

 1. Snön vräker ner här i Tornedalen. -4 grader och vykortslikt vintervy utanför köksfönstret.

  v 8 Öar

  SvaraRadera
 2. Jag önskar dig och de dina ett fantastiskt fint 2012

  SvaraRadera
 3. Jag önskar er alla ett Gott Nytt År. Själva skall vi fira nyår tillsammans med sonen./M

  SvaraRadera
 4. Jag måste få tacka dig, inte bara för hjälpen med Melodikrysset, utan även för dina tankar som du publicerar här på din blogg. Vi, jag och min hustru önskar dig ett gott slut och ett GOTT NYTT ÅR. Thomas Lindahl V.Frölunda.

  SvaraRadera
 5. Sänder Gott Nytt Års-hälsning från ett snöfritt Trelleborg och tackar för all hjälp under året/Gudrun

  SvaraRadera
 6. Önskar en riktig bra start av det Nya Året!
  Dålig täckning - ja den börjar redan i Salatrakten...

  SvaraRadera
 7. Hej på er alla och tusen tack för era vänliga hälsningar och kommentarer.

  Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år.

  Krister

  SvaraRadera