fredag 23 mars 2012

Liten guide: Gifta sig - så går det till

Varje dag denna vecka har jag läst på Aftonbladets nättidning att de har en stor guide om hur det går till att skilja sig. Om jag går med i deras nättidning; "plus", får jag hjälp med hur jag tar hand om pappersarbetet, bodelningen, barnen och bostaden. De hjälper mig även att komma fram till om jag behöver en advokat.

Som en motvikt vill jag informera dig om hur det går till att gifta sig. Genom nedanstående lilla guide, som är gratis, får du reda på hur du går tillväga med pappersarbete, bohag, barn och bostad. Du får även hjälp med att komma fram till om du behöver en präst.

Steg 1: Partner
Det första du behöver göra, är att hitta en partner som du älskar och som du vill dela ditt liv och din framtid med. Förr i tiden hittade man sin partner på lokal eller i föreningssammanhang. I dag är det enklast att göra det i ditt sociala nätverk, på arbetet eller genom en kontaktsida på nätet.

Steg 2: Bostad
När du hittat den du vill leva med, då gäller det att hitta en bostad som passar era behov och som det går att växa i, särskilt om ni i framtiden vill ha barn, husdjur eller om ni räknar med besök som vill övernatta. Bostad är enklast att hitta via morgontidningar eller lokaltidningar, men det går även att göra det via nätet. På flera hemsidor kan du prenumerera så att du får e-post när din drömbostad dyker upp.

Funderar ni på bostadsrätt, radhus eller villa är det bra att ni i förhand ordnat ett lånelöfte. Hyresrätter har ofta väldigt lång väntetid om ni inte har några kontakter som låter er gå före i kön. Därför kan det var bra att ställa sig i kö, redan innan ni börjar leta partner.

När ni hittat rätt objekt och skrivet på kontrakt och köpehandlingar flyttar ni in i er nya bostad.

Vissa flyttar tillsammans i en av parternas tidigare lägenhet, men det är inte alltid att rekommendera. Risken är stor att den inflyttade aldrig kommer att få känslan av att det är hans/hennes bostad och att det är svårt att skapa en "vi-känsla".

Steg 3: Bohag
När ni flyttat tillsammans och möblerat er gemensamma bostad kommer ni snart att märka vad ni behöver för nya möbler och husgeråd. Det är viktigt att ni köper dessa gemensamt så att de upplevs vara bådas, lika mycket. Sannolikt har ni dubbel uppsättning av några saker och de kan ni med fördel skänka till välgörande ändamål eller sälja på nätet.

Steg 4: Vad ska vi göra först? A: Vigsel? B: Barn?
Nu har ni ett viktigt val framför er; ska ni gifta er först eller ska ni skaffa barn först?

Alternativ A: Vigsel
Jag rekommendera att ni gifter er innan ni skaffar barn. Det är en trygghet för barnen och underlättar när barnen ska få ett efternamn. Ni är också bättre skyddade av lagen om någon av er eller kärleken skull dö.

Först kontaktar ni Skatteverket, antingen via deras hemsida; www.skatteverket.se eller på deras servicetelefon 020-567 000. Där beställer ni personbevis och blankett för hindersprövning och namnändring.

När blanketter kommer fyller ni förslagsvis tillsammans i dem och återsänder dem. Efter ca en vecka kommer det tillbaka två blanketter, en som heter intyg om vigsel och en som heter intyg om hindersprövning - dessa två blanketter är viktiga för att ni ska kunna vigas. Observera att pappren har en begränsad giltighetstid.

Alternativ A 1: Kontakta präst?
Vill ni ha en kyrklig vigsel kontaktar ni den församling i vilken er önskade vigselkyrka ligger. Där blir ni väl mottagna och man tar emot er beställning. Några veckor innan utsatt datum kommer er vigselpräst att kontakta er för ett vigselsamtal, där ni tillsammans planerar vigselgudstjänsten.

Alternativ A 2: Borgerlig vigsel?
Vill ni ha en borgerlig vigsel kontaktar ni er hemkommun så hjälper de er vidare.

Alternativ B: Barn
Om ni inte vill ha barn, kan ni hoppa över detta alternativ.

Ni som önskar barn ska veta att det finns flera olika sätt att få barn på, och inget är bättre eller finare än något annat. Många skaffar barn genom att ha oskyddade samlag vid ägglossning, andra behöver hjälpa naturen på traven genom läkarassistans. Vissa kan inte få barn på något av dessa sätt, men dessbättre kan de då adoptera barn om de går igenom de mycket stränga kontroller som föregår en adoption. Partners av samma kön kan antingen få barn genom insemination eller genom adoption.

Steg 5: Framtiden
Om ni följt denna mycket enkla guide har ni alla förutsättningar för att leva ett bra och harmoniskt familjeliv. Huruvida ni blir lyckliga är något som ligger i er egen hand och på ert eget ansvar.

Skulle det visa sig att ni inte är nöjda kan ni ju alltid köpa Aftonbladets plustjänst.

16 kommentarer:

 1. Ja de ska då vara manualer till allt. Tack för en bra början på fredagen. Jag kommer lämna MIN (är ensamstående, än så länge)lägenhet med ett leende på läpparna och förhoppningsvis smittar detta leende av sig till de människor jag möter på väg till arbetet, som i sin tur "smittar" andra. Med lite tur och Guds försyn har du kanske sått embryot till en pandemi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

   Visst är det konstigt att man kan göra en affärsidé av en manual för skilsmässa.

   Hoppas att du trivs som ensamstående. Vem vet kanske kommer det snart en manual över hur du blir lycklig med dig själv?

   Jag hoppas och tror att du leende kommer att smitta av sig så att vi får en pandemi av glada människor.

   Ha en bra dag!

   Krister

   Radera
 2. Thorsten Schütte23 mars 2012 kl. 08:38

  Helt underbart, arbetsdagen börjar med ett leende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Thorsten.

   Jag hoppas att även ditt leende smittar av sig.

   Ha en bra dag på jobbet!

   Krister

   Radera
 3. Thorsten Schütte23 mars 2012 kl. 10:13

  Ska ha den här bloggposten i åminne när någon i bekantskapskretsen går i giftastankar. Den påminner även om ett liknande inlägg Du gjorde om att bli medlem i kyrkan som motvikt till alla tips hur man går ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Thorsten.

   Du får gärna hänvisa till mitt inlägg då någon går i giftastankar.

   Ibland häpnar jag över vad som skrivs i kvällspressen och hur man vinklar saker.

   Trevlig helg.

   Krister

   Radera
 4. Helt underbart, tycker att det mycket negativt i media. Då behövs det sådana här saker. Ha en underbar lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas och tack för din kommentar och din feedback.

   Jag önskar också dig en underbar lördag.

   Krister

   Radera
 5. Bra skrivet Krister.Även om jag fn inte har några planer på att gifta mig så tycker jag det är bra att du skriver på detta orginella sätt.När kvällstidningarna skriver om att gifta sig så handlar det mest om flotta och dyra bröllopsfester och dito resor.Vad en del kanske inte tänker på är att det ju inte är speciellt dyrt att gifta sig-egentligen./Petter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Petter och tack för din kommentar och din feedback.

   När jag och min fru gifte oss åkte vi till Köpenhamn. Vi hade med oss tre vittnen. Efteråt åkte vi ner till "Den lille havefruen" och drack ett glas champagne. Vi bjöd mina släktingar på en enkel grillfest i Malmö och min frus på en lika enkel i Karlshamn. Vårt bröllop kostade mindre än 10 000 kr och det har hållit i 7 år. Så jag delar helt din åsikt att bröllop inte behöver vara så stora och påkostade.

   Ha en fortsatt trevlig helg.

   Krister

   Radera
 6. Underbart Krister

  SvaraRadera
 7. Hej Ulrika och tack för din kommentar och din feedback.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 8. Tack för detta Krister!
  Jag är en nybliven mamma (och sedan flera år förlovad kvinna) som går i giftastankar¨. Jag har läst om bröllopsförberedelser på massa olika sidor och allt är så torrt och tråkigt beskrivet. Din text är målande och med glimten i ögat, utan att bli oseriös eller att inte ta upp det man behöver veta. Det blev ett ljus i mitt sökande mörker, tack snälla för detta.

  / Mamma Mys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mamma Mys och tack för din kommentar.

   Det gläder mig att du i mitt inlägg hittade ett ljus i mörkret.

   Lycka till med era fortsatta planer.

   Med vänliga hälsningar

   Krister

   Radera