torsdag 29 mars 2012

Psalmer som håller

När jag gick i småskolan, började vi varje morgon med att sjunga en psalm. Fröken Karin, satte sig vid lektionssalens tramporgel och spelade, medan vi barn stod vid våra bänkar och sjöng för full hals. Varje klass hade sin "egen psalm". Min syster som gick i klassen över mig, sjöng varje morgon en annan psalm än jag gjorde. Min bror som gått i samma skola, fem år innan jag började, hade i sin tur sjungit en tredje psalm.

När vi åkte på semester, vilket oftast innebar att vi åkte bil till släktingar och vänner i Danmark, då sjöng vi i bilen. Det fanns ingen radio i mammas gamla "folkvagns bubbla", så fick roa oss själv de många timmarna under resan. Det gjorde att vi lärde oss varandras "skolpsalmer". Jag lärde mina syskon; "Jesus för världen", och de lärde mig; "Jag lyfter ögat mot himmelen", och; "Morgon mellan fjällen".

Än i dag har dessa psalmer en särskild plats i mitt hjärta. Att sjunga dem får mig att tänka på såväl min skolgång och fröken, som på mina barndomssemestrar, min mamma och mina syskon. Man kan säga att dessa psalmer följt mig och buret mig genom livet. Vid både min brors och min mammas begravning, var det en självklarhet att just dessa tre psalmer skulle vara med.

Under livet har jag lärt mig massor av andra psalmer, som jag ofta återkommer till i olika sammanhang. Men just dessa tre har en särställning genom att de följt mig hela livet och innehåller så många minnen. Dessutom håller de än i dag.

Har du en psalm som betyder mycket för dig?

32 kommentarer:

  1. I min kurs på Pastoralinstitutet fick vi "en egen" psalm, nr 313 "Min frälsare lever". Den följde oss genom året och även efteråt. Jag vet att den senare sjöngs när en av mina kurskamrater begravdes. Varje gång jag hör den tänker jag på min kurs, 51 på PIUS. I år ska jag ha med den i påskottan i Edsberg. En annan psalm som betyder mycket för mig personligen är Taizépsalmen 778 "I min Gud har jag funnit styrka". Den talar direkt till mig, jag skulle själv kunna säga och stå för varje ord i psalmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar 313!!! Den ska jag ha på min begravning som slutpsalm! Inledningspsalm blir 74... Börja i ångest och sluta i befrielsen från ångesten i mötet med den uppståndne! Som livet självt!

      Radera
    2. Hej Kjell och tack för din kommentar.

      313 är en fin och hoppfull. 778 är också en av mina favoriter. Den sjöng vi när jag gick på PIUS 32:a kurs.

      Radera
  2. Ps 74 Du som gick före oss längst in i ångesten,
    Hjälp oss att finna dig, Herre i mörkret.

    Den sjöng jag för första gången som tonåring och jag föll direkt. Dels är texten så rakt på, klar och tydlig genom hela psalmen, inte inlindad i poetiskt tjafs. Dels känns musiken som en träffande beskrivning av krypande ångest - MEN med en smygande tillförsikt om att Jesus delar mina bördor. Och så har den samma psalmnummer som mitt födelseår! Det är min psalm helt enkelt. K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej K och tack för din kommentar.

      Jag gillar texten, men tycker att melodin är lite svårsjungen.

      Jag har hört många unga människor som gillar denna, av samma anledning som du gör det.

      Jag brukar ha med den som offetoriepsalm under fastan. Det är just musiken som gör att jag inte gärna har med den under övriga året.

      Radera
  3. Thorsten Schütte29 mars 2012 kl. 10:12

    Den psalm som betydde mest för mig är 289 (?) Guds kärlek är som havet... som även finns i den tyska psalmboken (närmare bestämt då "Gemeindelieder" av Bund evangelisch-freikirchlicher Gemeinden (i pricip baptisterna) i dåvarande Västtyskland och som hos många tyskar skapar associationer till nordisk natur och skapelsen storslagenhet. Denna sångbok med 500 psalmer gavs ut med samma psalmer även av den östyska motsvarigheten. Våra östtyska vänner uppmärksammande mig på att den enda versen i hela boken som censuren tog bort var versen i denna psalm där det står att "det är murar människor emellan"...
    Annars uppskattar jag fyrstämmiga Bachkoraler, främs passionstidens i moll, oerhört. Jag får rysnigar av välbehag längs ryggraden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

      Psalm 289 är en väldigt uppskattad psalm i många sammanhang, inte minst vid vigslar och dop. Vid vigslar brukar man följa östtyska riktlinjer och stryka 3:e versen. Det känns inte bra att sjunga; "och genom gallren ser vi varann", i det sammanhanget.

      Själv hyser jag någon form av "hatkärlek" till Bach. Han har komponerat oerhört mycket som jag tycker om, och andra stycken som jag tycker är något långrandiga. Ibland tänker jag att han i de styckena är som en "dålig predikant". Om han slutat nu, då hade det varit riktigt bra, men ändå drar han om det några gånger till...

      Radera
    2. Thorsten Schütte29 mars 2012 kl. 22:24

      Ja, det håller jag med om, inte bara Bach, utan generellt. Jag tycker inte om arior, de påminner mig om en skiva som har hängt sig eller en oändlig loop i ett dataprogram. Raskt sjungna körsatser, det är mina favoriter bland vokalmusiken.
      Och det med galler och vigsel, ja det blev ofrivillig komik...

      Radera
    3. Thorsten. Det verkar som om vi har ungefär samma tycke och smak, vad gäller musik. Jag gillar melodiösa stycken som inte innehåller för mycket upprepningar och loopar.

      Det blir onekligen lite komiskt med 3:e versen på psalm 289 i en vigsel.

      Radera
  4. Jag känner så väl igen psalmerna från skoltiden! Men vi sjöng alla tre vid olika tillfällen, lärde oss många! Tex Som den unga björk i skogen och Var hälsad, Den blomstertid m.fl. Min älsklingspsalm nu är 769 Gud i dina händer vilar jag i tro. Den har jag ofta på andaktsstunderna på Öppet Hus.Raili

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Raili och tack för din kommentar.

      Du känner ju väl till alla mina "nya" favoriter...

      769 är en mycket fin psalm. Jag kan tänka mig att ni som varit i Taize har en särskild känsla för den.

      Radera
    2. Ja, det stämmer. Men jag upptäckte den tidigare.

      Radera
    3. Vad härligt att du kan burit den länge. En bra psalm blir bättre desto mer man använder den.

      Radera
  5. Thorsten Schütte29 mars 2012 kl. 16:35

    Oj det blev många borttappade bokstäver - får skylla på att det var ovanligt rörigt på jobbet i dag. A propå Östtyskland är jag mycket nöjd med valet av ny president i Tyskland, prästen och dissidenten Joachim Gauck. Och som "gästblogg light" passar jag på att hänvisa till min lilla påskbetraktelse på s. 9 i vårt församlingsblad "Källan":
    https://docs.google.com/file/d/0Bw4w55VE4APjMHBtNW1yQ3pTbnVSOFJjT0NCWmxMQQ/edit?pli=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

      Jag kommer med glädje och förväntan att läsa din betraktelse under kvällen.

      Radera
  6. Mina favoriter är 285 - Det finns djup i herrens godhet - och så 168, tacksägelsepsalmen, Kom inför Herren i tacksamhet unga och gamla (som vi faktiskt hade med på min mammas begravning - det var en av hennes favoriter med).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carolina och tack för din kommentar.

      285 är en av de absolut mest populära psalmerna vi har. Jag gillar den skarpt, särskilt när man har en samling för äldre, eller är på ett äldreboende och har andakt. Det är en stark känsla att "våga" sjunga om döden och livet efter detta, när det så att säga ligger framför en och inte bara är något abstrakt, som nästan är otänkbart.

      168 är också en fin psalm. Jag har nog närmare 200 favoritpsalmer, numera, men visst är det något speciellt med en psalm som burit mig genom en begravningsgudstjänst av en nära anhörig?

      Radera
  7. Psalm 386 har en speciell "VIP-plats" i mitt hjärta, den valde prästen åt oss vid vår äldsta dotters dop. Vers tre, första meningen, sammanfattar dopets betydelse för mig.
    122:an (ger mig tro, hopp och kärlek) ligger på topp 1o och främst bland mina önskepsalmer ligger psalm 217. Främst för melodin och när jag känner mig gnällig brukar jag tänka på vers två "Läk mitt öga, att jag ser/hur du är i allt som sker" och då inser jag att jag, jämförelsevis, har det rätt bra.
    /Björn A

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Björn A och tack för din kommentar.

      386 är en pampig doppsalm som jag gärna använder när vi har gudstjänster som handlar om våra dop. Jag föreslår den också till föräldrar som inte riktigt vet vad de vill ha för psalmer när deras barn ska döpas. Särskild när de trycker på att dopet är en tradition i deras familj. De blir de ord du trycker på särskilt viktiga; "Liksom barn vi står här alla, som har döpts i Jesu namn".

      122:an är också en pampig psalm som bara "måste" var med på julaftonsmässan och julottan.

      217 har blivit min personliga favorit i vuxen ålder. Det är nog den psalm som jag använder flitigast i de gudstjänster jag leder. Melodin är otroligt vacker, men texten är större. Den är nästan magisk och i mina ögon det närmaste en beskrivning av Gud jag kan komma.

      När jag har mina riktigt tunga dagar stänger jag in mig och sjunger psalm 217. Förutom att det beskriver min Gudsbild så ger den mig tröst och styrka i förtvivlans stunder.

      Radera
  8. När jag hör Morgon mellan fjällen känner jag visst obehag. Kommer ihåg en vacker vårdag i skolan då det blev så varmt i klassrummet att två kamrater svimmade just när vi sjöng den psalmen. Det var på den tiden det var morgonbön i skolan. Jag tycker dock att det är en vacker psalm./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej M och tack för din kommentar.

      Visst är det spännande hur vi kan komma ihåg händelser genom musik och psalmer? Tänk hur vårt minne lagrar detaljer om de förknippas med musik.

      För ganska många år sedan hade jag en vigsel där brudparet absolut ville ha den psalmen för att bruden sjungit den i skolan. Det kändes väldigt stort och fint.

      Radera
  9. En psalm som betyder mycket för mig är Morgon mellan fjällen. Mycket för att jag är född och uppvuxen i lappland norrbotten och den brukade vi sjunga när jag gick i årkurs 1, 2 och 3.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

      Ja det är en fin psalm. Min syster sjöng också den i lågstadiet. Jag gillar raden: "Dalen som den väcker, svarar Gud är god".

      Radera
  10. Blott en dag ett ögonblick i sänder. Passr till allt. Och så Gud i dina händer vilar jag i tro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

      Jag håller med dig om att "Blott en dag", passar vid nästan alla tillfällen, även om den är vanligast vid begravningar.

      "Gud i dina händer", är också en av de nya fina psalmerna som är vilsam och meditativ. Den är uppskattad av församlingens ungdomar och av dem som varit i Taize.

      Radera
  11. Thorsten Schütte31 mars 2012 kl. 17:42

    Tillbaka från barndop i släkten i Västerlövsta kyrka i Heby, med psalmtrotjänaren Trygga räkan, Du vet väl om att Du är värdefull och Det gungar så fint. Prästen berättade i kortpredikan att ett syskonbarn konstaterade om dopet - det är tre blöta kyssar av Gud. Vilken fin tanke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

      Västerlövsta är en fin kyrka, där jag varit några gånger på gudstjänst. "Tryggare kan ingen vara" är verkligen en trotjänare. Jag har haft ca 400 dopgudstjänster och jag tror att den varit med vid samtliga tillfällen.

      "Du vet väl om att du är värdefull" är också en fin psalm som sakta men säkert blivit en av de mest önskade vid dopgudstjänster. Jag skulle tippa att den ligger på en klar andra plats.

      "Det gungar så fint", var väldigt populär för ett par år sedan, men den är inte så efterfrågad längre. Kanske beror det på andra versen, där man sjunger: "Du är aldrig ensam och oönskad mer".

      I dopgudstjänsten som jag ledde i dag hade föräldrarna önskat "Tryggare", "Du vet väl om att du är värdefull" och "Gud som haver".

      Tre blöta kyssar är en fin tanke, som är lätt att förstå och ta till sig.

      Radera
  12. Annika Einarsson2 april 2012 kl. 13:22

    Så många svar du fått på din fråga om favoritpsalm!

    Min absoluta favorit är, som för så många andra i min generation (tror jag) såklart "Den blomstertid nu kommer". Än idag kan jag knappt sjunga den på en skolavslutning utan att få nästan som hjärtsnörp.

    Så tycker jag om "O store Gud", världens mest inspelade låt/psalm/visa (räknas den som en psalm?)... men det är kanske mer av kuriosaskäl. Jag har varit gift med ett av upphovsmannen Carl Bobergs barnbarn och till och med deltagit i hundraårsfirandet av låtens/psalmens/visans ... uppkomst i Mönsterås.

    På resa i Nordamerika för många år sedan dök "O store Gud" upp i något sammanhang och jag berättade såklart stolt om historien om den. Men det var för svårt för mina samtalspartners att förstå att en låt/psalm/visa "Oh, how great Thou art" som Elvis Presley m fl spelat in på skiva kunde vara skriven av en svensk. Till slut kunde de dock gå med på att Carl Boberg nog hade skrivit den svenska texten. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika och tack för din kommentar.

      "Den blomstertid" är väl en psalm som de flesta har en relation till. Det är till och med så att den inte räknas som "religiös" påverkan vid skolavslutningar, utan som en del av vårt kulturarv.

      "O store Gud" är verkligen en pampig psalm. Precis som du skriver så är det din släkting Boberg som gjort den. Vad jag förstår så är det världens mest kända och spridda psalm. Det är väl ett gott betyg att t o m Elvis sjungit in den?

      "O store Gud" är en av de mest uppskattade och omtyckta psalmer på våra äldreboende. Jag älskar att lyssna när våra organister "tar ut svängarna" och får orgel eller piano att låta som fågelkvitter.

      Ha en riktigt bra vecka och fortsätt vara stolt över dina favoritpsalmer.

      Med vänliga hälsningar

      Krister

      Radera
  13. jag har en psalm i mitt huvud som jag tycker är väldigt härlig. den är sprudlande och pampig framför allt!men jag har letat efter i flera veckor nu och kan till min stora frustration inte hitta den någonstans.
    det är inte heller någon som känner igen den utav mina bekanta och jag börjar nu undra ifall jag bara drömt att den finns.
    texten, som jag bara minns vissa fraser av, går något i stil med:

    jerusalem, jerusalem!
    strö rosor på hans stig.
    hosianna uti höjden
    se din konung nalkas dig

    ...

    jerusalem, jerusalem!
    nu natten är förbi
    hosianna uti höjden
    pris ske herren i evig tid


    Jag skulle bli så väldigt tacksam om ni ville hjälpa mig att komma på vilken psalm det här är!

    tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar och din fråga. Jag kan tyvärr inte svara på rak arm. Tycker mig inte känna igen texten från Svenska kyrkans psalmbok. Kan den finnas i Frälsningsarméns sångbok?

      Ska titta närmre på det i veckan och se om jag kan hitta psalmen.

      Med vänliga hälsningar, Krister

      Radera
    2. Hej igen. Jag har nu gått igenom vår psalmbok och inte hittat psalmen du efterfrågar. Jag skulle tro att den är hämtad från något annat samfunds psalmbok eller sångbok. Jag skulle chansa på Frälsningsarméns. Med vänliga hälsningar, Krister

      Radera