onsdag 22 juli 2009

Äntligen...

Äntligen har man BTI-bombat i Gysinge området. I morse började helikoptrarna att flyga över Färnebofjärden. Jag hoppas att det kommer att hjälpa alla de som bor nära Dalälven så att de slipper myggen. Själv sitter jag utanför stugan och vägrar låta mig påverkas av mygg, knott, bromsar och andra flygfän.

I dag har hela familjen varit i Sandviken och badat på Parkbadet. När vi simmade runt i det klorerade vattnet snurrade massor av tankar runt i mitt huvud. Barnen i tredje världen som saknar vatten, dopets vatten och en undran över varför familjen känner mer gemenskap i vatten än på land.

De första nio månaderna av vårt liv lever vi i vatten - fostervatten. Är det därför vi trivs så bra i vatten. Skapar vatten en känsla av trygghet?

Det enda vatten min familj har gemensamt, förutom bassängens vatten, är dopets vatten. Vi är alla döpta. När vi duschar gör vi det i olika vatten. När vi dricker så dricker vi inte samma vatten. Men vårt dopvatten är gemensamt. Är det därför det känns mer nära när vi alla badar i samma bassäng?

På ett osynligt sätt har dopets vatten skapat en gemenskap mellan oss som vi sällan eller aldrig tänker på. I dopets vatten har vi alla fått del av Jesu liv och lära. Vi har fått en vattenstämpel som visar att vi tillhör Gud, genom Jesus Kristus. Är det därför det känns extra nära, då vi badar tillsammans?

Vatten ger liv, men vatten tar också liv. I vatten föds myggorna, i fostervattnet utvecklas vi så att vi klarar oss utanför livmodern, i vatten döps vi till ett evigt liv. Men i vatten kan man också dö. Tänker på alla de som gick under när Estonia sjönk, alla de som dog i Tsunamin, och alla de som druknar varje sommar i Sverige.

Vattnet är lika motsägelsefullt som livet självt och lika motsägelsefullt som Jesus förkunnelse. Det är därför jag tror. Livet är obegripligt och motsägelsefullt och min kristna tro bekräftar att det är precis så som det ska vara. Det är ingen skillnad på livet och på det som Jesus förkunnar.

"Dopets vatten, det är tecknet på en kärlek utan mått. Födas leva, dö och uppstå - före oss har Kristus gått".

Psalm 386 vers 2.

2 kommentarer:

  1. Och i havsdjupen hittar forskare än okända fiskarter på 10 000 m djup. Ur vars djup vi alla härstammar och dit delfinerna har återvänt efter en tid på land. Undrar varför de gjorde det?
    Gunnar B

    SvaraRadera
  2. Havsdjupen är också motsägelsefulla?

    Krister

    SvaraRadera