tisdag 7 juli 2009

Spara eller slösa? SLÖSA!

Så här i ekonomiska kristider får vi höra den ena experten efter den andra som ger råd och tips. Den ena säger att vi ska spara, den andra säger att vi måste börja konsumera. Allt går ut på att få vår gemensamma ekonomi att fungera.

När jag var liten, då fick vi två gratistidningar i skolan. Det var de enda tidningar som någonsin fanns i mitt barndomshem. Vi hade inte råd att köpa tidningar.

Den ena tidningen hette "Kamratposten" och den andra hette "Lyckoslanten". I en av tidningarna, jag tror att det var "Lyckoslanten", fanns en tecknad serie som handlade om två systrar. En av dem hette Spara och den andre hette Slösa. Spara försökte få oss barn att förstå att det var viktigt att spara sina pengar. Slösa försökte inte övertyga oss om något - hon bara slösade bort alla sina pengar på onödiga saker.

I min familj förstod vi inte riktigt Spara och Slösa. Vi hade ingenting att spara och ingenting att slösa. I dag finns det andra som talar om för oss vad vi ska göra, men nu säger man spara eller konsumera.

Jag har ingen aningen om vad som är rätt i ekonomiska kristider. Ska vi spara eller ska vi konsumera? Om vi slösar med pengar och råvaror då minskar de, det förstår till och med jag. Men om vi slösar med vår kristna tro, då blir den mer och större. Kristen tro handlar om Kärlek, Respekt och Förlåtelse. Och det fina med vår tro är, desto mer vi slösar med Kärlek, Respekt och Förlåtelse, desto mer och större blir det.

Så mitt råd är: slösa allt vad du kan med Kärlek, Respekt och Förlåtelse.

2 kommentarer:

 1. Då tycker jag sammanfattningsvis att vi slösar med Kärlek och snålar med utgifterna.
  Inga impulsköp. Men impulskramar är bra.
  Ett leende och ett vänligt ord. Också lämpligt att slösa med.

  Jag har ett vykort med texten
  "Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?"

  Rut

  SvaraRadera
 2. Hej Rut!

  Det tycker jag låter som en klok idé.

  Vykortet borde sitta på många arbetsplatser och i många offentliga rum.

  Krister

  SvaraRadera