måndag 20 juli 2009

Korset

Det är många som bär ett litet kors runt halsen. På tv ser jag popartister, filmstjärnor, programledare och idrottare som bär blänkande kors i guld och silver. Själv har jag ett litet kors i kirurgiskt stål som jag fick av ett brudpar för några år sedan. Jag har aldrig tagit av mig det. Jag har det på mig när jag sover, badar, idrottar, tittar på tv, kort sagt så lever jag hela mitt liv med det lilla korset runt halsen.

Hur många vet att korset är ett avrättningsinstrument? Föreställ dig att vi gick omkring med en giljotin, en giftspruta eller en elektrisk stol runt halsen.

För mig är korset en påminnelse om min kristna tro, samtidigt som det sammanfattar Jesus budskap till oss.

Armen som pekar uppåt påminner mig om att Jesus sa: "Du ska älska Herren din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ och av allt ditt förstånd".

Armen som pekar neråt, är den arm som var fäst i marken. Den påminner mig om att jag har ett ansvar för skapelsen.

Armarna som pekar åt sidorna, är två till antalet och därför de viktigaste. De är som två utsträckta armar och påminner mig om Jesus bud: "Du ska älska din nästa så som dig själv".

De fyra armarna möts i centrum av korset. Det är hjärtats plats. Jesu hjärta och mitt hjärta. All min tro och alla mina handlingar måste ha utgångspunkt i mitt eget hjärta, annars klingar det falskt.

Varje gång min hand söker det lilla korset runt min hals, tänker jag på detta och på den psalm vi sjöng varje morgon i småskolan, psalm 45:

"Jesus för världen givit sitt liv: öppnade ögon, Herre, mig giv. Mig att förlossa offrar han sig, då han på korset dör ock för mig".

Vad tänker du på när du ser på korset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar