tisdag 14 juli 2009

Synd och förlåtelse

Även i dag hann jag med en golfrunda. Jag spelade 18 hål under den sena eftermiddagen. Ofta när jag går på golfbanan tänker jag på synd och förlåtelse. På hebreiska finns det tre ord för synd. Det är: 1. missa målet, 2. avfalla och 3. gå krokiga vägar.

I golfen missar jag ofta målet. Bollen hamnar inte där jag tyckte att jag siktade eller där jag önskade att den skulle hamna. Lika ofta "avfaller" bollen från den bana den var tänkt att flyga. Om den svänger till vänster kallas det hook och om den svänger till höger kallas det slice. Det händer också att jag slår ett slag då bollen far fram som en bångstyrig raket längs marken. Alla dessa misslyckade slag passar in på synd i dess ursprungliga betydelse.

Nu mera kan man köpa golfklubbor som är förlåtande. De gör att jag lättare träffar där jag siktar. Eftersom en förlåtande golfklubba har större träffyta, gör de också att bollen inte "avfaller" om jag inte träffar riktigt rent. Eftersom vikten är i botten av klubban slår jag inte lika ofta krokiga slag, så kallade "sorkdödare".

De förlåtande klubborna hjälper mig att uppnå det jag vill med mitt golfspelande.

Många människor som går i gudstjänsten tycker att det är svårt och jobbigt att vi börjar våra gudstjänster med syndabekännelse och förlåtelsen. Jag tycker tvärtom, att det är fint. Precis som mina förlåtande golfklubbor hjälper mig att uppnå mitt mål i spelet, så hjälper förlåtelsen mig att uppnå mina mål i livet.

Förlåtelsen är alltså inte ett sätt att trycka ner, sätta på plats eller få oss att må dåligt. Förlåtelsen vill hjälpa, dig och mig, att uppnå våra mål i livet. Förlåtelsen hjälper oss när vi inte träffar riktigt rent i livet och när vi vinglar i tillvaron.

Tack gode Gud för förlåtelsen genom Jesus Kristus. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar