onsdag 8 juli 2009

Rutiner

När jag gick på universitetet fick jag lära mig att människan är en instabil varelse. Det betyder att vi är den varelse som föds med minst antal reflexer, medfödda beteenden och nedärvda instinkter. Vi är den varelse som är mest beroende av vår omgivning för att överleva. Det är därför värderingar och rutiner är så viktiga för oss människor.

Om vi inte följer omgivningens värderingar får vi inte tillhöra gruppen och kommer sannolikt inte att överleva. När vi inte känner till vad som förväntas av oss då får vi ångest. Det värsta som kan drabbas oss är att vi inte får vara med och att vi inte passar in.

Jag är övertygad om att du någon gång haft fjärilar i magen när du varit på väg till en fest där du inte känner någon, eller där du varit osäker på vilken "dresscode" som gäller. Detta är ett ett tecken på att vi, som Berger-Luckman säger, är en instabil varelse.

För att få tillhöra gruppen, anammar vi de värderingar som vi upplever att vi behöver ha. I bästa fall är värderingarna tydliga i ord, attityder och beteende. Är de inte det så försöker vi följa det vi uppfattar som de rådande värderingarna.

Som instabila varelser behöver vi också rutiner. En rutin underlättar vårt liv. Det innebär att vi kan lägga vår energi på det som ligger utanför "ramen". I det militära brukade vi säga att allt ska gå på rutin tills det att första skottet smäller. Anledningen är inte för att man ska kontrollera eller trycka ner människor, utan därför att det kostar minst energi.

Så här i sommartider märker jag att småsaker kostar mig energi. Resan till och från jobbet tar inte lika lång tid, mina arbetsdagar följer inte samma mönster som de brukar och så vidare.

Här om dagen fick jag för första gången i mitt arbetsliv åka tillbaka till jobbet för att hämta mina hemnycklar. Jag tog inte med mig min ryggsäck hem, som jag brukar. Väl hemkommen kunde jag konstatera att min dörrnycklar låg kvar på jobbet, i ryggsäcken.

Jag tror att vi alla behöver rutiner för att underlätta såväl vårt vardagsliv, som vårt arbetsliv. Syftet är inte att någon ska vara fyrkantig och dum, utan syftet är att spara energi. Energi som vi kan använda till något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar