fredag 3 juli 2009

Fredagsmys

Fredagsmys har blivit ett begrepp i vår tid. Det används i reklam och man pratar om det på arbetsplatser, på tunnelbanan och över mobiltelefon. Har även sett det användas på Facebook.

Jag har funderat över vad fredagsmys egentligen är. Betyder det att arbetsveckan är slut och man har helgledigt? Hur är det då för de som jobbar helger? Eller betyder det att fredagen är avdelad för något särskilt, kanske familjen? Betyder fredagsmys att man äter något särskilt? Dricker ett glas vin? Äter godis och chips?

Är fredagsmys motsvarigheten till barnens lördagsgodis? Eller är fredagsmys ett försök att uppnå en känsla? Vilken i så fall? Ersätter fredagsmys den judiska sabbaten eller aftonen som vi för gick in i efter lördagens helgsmålsringning? Har lördagen blivit fredag?

För mig betyder fredagen oftast att jag somnar tidigt eftersom jag är trött efter veckans arbete. Fredag betyder också att det inte är något kvällsjobb, om inte polisen ringer och vill ha handräckning.

Ofta tittar jag igenom tv-tablån för att spetsa in mig på ett särskilt intressant program. Ännu hellre tittar jag på golfkanalen, men som sagt, jag somnar tidigt på fredagar. Så hur spännande programmet än är eller hur bra golfen än presenteras, så kommer John Blund och hämtar mig kring 22.00.

En speciell känsla jag ofta har på fredagar är när jag stänger ytterdörren bakom mig. Det är en känsla av att, nu behöver jag inte gå ut mer i dag, om jag inte själv vill. Kan det vara fredagsmys?

Denna fredag ska jag förbereda morgondagens vigsel och välja psalmer inför söndagens gudstjänster, kanske påbörjar jag även predikan. Men förmodligen somnar jag i soffan som jag brukar på fredagskvällar. Det är kanske det som är mitt fredagsmys?

Vad är fredagsmys, för dig?

5 kommentarer:

 1. En kvinna jag känner har talat om deras Fredagsmys i flera år. Jag har alltid fått ett sting av dåligt samvete. Vi har aldrig haft något direkt fredagsmys.
  Däremot kan vi ha en trevlig tisdagskväll eller en mysig söndagförmiddag. Men det är väl okej? Eller som när vi köpte en pizza och åt den vid mälaren medan vi såg på båtar. Det var inte en fredag, men ack så mysigt det var! Wi

  SvaraRadera
 2. Och när jag ändå är igång så måste jag erkänna att vi aldrig haft lördagsgodis heller.
  Våra barn har ibland fått godis en helt vanlig torsdag. OOoops..
  Ja, något föräldrapris lär vi aldrig få.
  Men barnen verkar må rätt okej. Efter omständigheterna.
  Wi - igen

  SvaraRadera
 3. Jag tror att "fredagsmys" är en kommersiell gimmick. Det är ett sätt att tjäna pengar på vårt dåliga samvete, som du ju också nämner. Dessutom tror jag att det är överskattat, de flesta har inte så mysigt som de önskar.

  Jag tycker att du ska fortsätta att ha de mysigt på vilken dag du vill, utan att ha dåligt samvete.

  Krister

  SvaraRadera
 4. Haha, ikväll (fredag) har jag nynnat på själva reklamlåten (känt chipsfabrikat).
  "Det är dags för fredagsmys, hoppas inte föräldrarna stör.."
  Dotter o "svärson" tittade på Twilight (film) medan jag gjorde rent badrummet från tak till golv. Rensade bland diverse flaskor och små krämburkar mm.
  Ett fräscht, rent badrum. ÄR inte det Fredagsmys så säg?

  "Toan skiner- kaklet blänker,
  medan mörkret sig sakta sänker,
  mor är lycklig över sin bravad,
  även dottern verkar glad.
  Dags att vila - hämta kraft,
  vilken härlig kväll vi haft!

  Husmodern

  SvaraRadera
 5. Hej Husmodern!

  Du har gett fredagsmys en helt ny innebörd.

  Krister

  SvaraRadera